Levélben kérnek kegyelmet a szaúdi halálraítélteknek

Fotó: AFP / STR

-

A fiatalokat azért végezhetik ki, mert fényképeztek a tüntetéseken.


Tíz Nobel-békedíjas írta levelet Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királynak és a trónörökösnek, hogy kegyelmezzen meg 14 halálra ítéltnak. A fiatalok 2012-ben erőszakos tüntetéseken vettek részt. A 14 fiatalt – akik mind a síiták – egy tömeges perben ítélték halálra "a legsúlyosabb bűncselekményt elkövető vádlott tettei alapján", így sokan közülük nem érdemlik meg a halálbüntetést. A levél aláírói szerint a gyanúsítottak vallomásait fizikai bántalmazással kényszerítették ki.

Mudzstaba asz-Szvejkat 18 éves volt, amikor letartóztatták. A vád szerint egy Facebook-csoport vezetőjeként fényképezett a tüntetéseken. A Nobel-békedíjasok szerint asz-Szvejkat válla el volt törve, miután vallomást tett. Ali al-Nimr A liberálisok címmel létrehozott egy Blackburry-oldalt, és szintén a tüntetéseken készült fényképeket osztott meg rajta, és arra demonstrációra buzdított. De van köztük egy hallás- és látássérült 20 éves is, Munir Adam.

A Nobel-békedíjasok úgy tudják, hogy a vádlottak a perben visszavonták vallomásukat. A fellebbezési eljárásban a fizikai bántalmazás és kényszerítés vádját nem vizsgálták ki, márpedig ha igaz ez a vád, akkor a hatóságok megsértették mind a nemzetközi jogot, mind a saríát.

Az amerikai pedagógusszövetség arra kérte Donald Trump elnököt, hogy követelje Szaúd-Arábiától a kivégzések megakadályozását. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint a 14 halálra ítéltet bármelyik pillanatban kivégezhetik. A rijádi igazságügyi minisztérium szóvivője egy hete azt írta: Szaúd-Arábiában minden vádlott ellen igazságos eljárást folytatnak le.

Szaúd-Arábia rendszeresen azzal vádolja a síita tüntetőket, hogy a királyság riválisa, Irán szövetségesei.

A levélt aláíró Nobel-békedíjasok: José Ramos-Horta volt kelet-timori elnök, Desmond Tutu nyugalmazott dél-afrikai érsek, F.W. De Klerk volt dél-afrikai elnök, Lech Walesa volt lengyel elnök, Kailás Szatjárthi indiai gyermekjogi aktivista, Leymah Roberta Gbowee libériai békeaktivista, Tavakkul Karmán jemeni emberi jogi aktivista, Sirin Ebadi iráni emberi jogi ügyvéd, Jody Williams, a személy elleni aknák betiltásáért küzdő amerikai aktivista és Mairead Maguire északír békeaktivista.