Leváltották a lengyel pénzügyminisztert

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

Kormányfőhelyettes kapja a gazdasági szupertárcát.


Paweł Włodzimierz Szałamacha pénzügyminiszter leváltását, valamint egy, a Mateusz Morawiecki kormányfőhelyettes által irányított gazdasági szuperminisztérium létrehozását jelentette be szerda délutáni sajtóértekezletén Beata Szydło lengyel kormányfő.

Szałamachát Mateusz Morawiecki jelenlegi kormányfőhelyettes, fejlesztési miniszter váltja fel a poszton – közölte Szydlo.

Morawiecki egyúttal az összes gazdasági tárcát fogja felügyelni a szuperminisztériumnak megfelelő, újonnan létrehozott Miniszterelnöki Tanács Gazdasági Bizottsága élén állva – jelentette be a lengyel kormányfő, aki szerint a változások hatékonyabb koordinációt fognak lehetővé tenni a kormány reformterveinek megvalósításában.

Szydlo aláhúzta: a változások megfelelnek a lengyel államigazgatás átszervezésére vonatkozó terveknek, melyek a kormányzó Jog és Igazságosság programjában szerepelnek.

A bejelentett változásokat az első kommentárok kozmetikázásnak minősítették. Szałamacha távozását a TVPInfo lengyel közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozó Chwedoruk politológus professzor a kabineten belüli egyensúlykeresésnek értelmezte, kevésbé fontosnak tartva a szakmai tényezőket.

Más szakértői kommentárok a leváltást a szerdai kormányülésen jóváhagyott, most a parlament elé kerülő jövő évi költségvetés összeállításával hozták kapcsolatba, valamint azzal a nagyszabású reformtervvel, melyet Morawiecki mutatott be tavasszal, és mely az állami felügyelet erőteljesebb érvényesítését, valamint az uniós alapok minél hatékonyabb felhasználását feltételezi.

Emlegetik a keddi kabinetülésen jóváhagyott, szintén a parlament elé nyújtandó nagyszabású, több tízezer bérlakás építését célzó kormányprogramot is (Mieszkanie Plus – Lakás plusz), valamint a tavasszal már életbe lépett családtámogatási programot (500 plusz), illetve az ezek megvalósításához szükséges eszközök biztosítását.

Megfigyelők szerint a 2017-es költségvetés összeállítása ebben a tekintetben kommunikációs nehézségeket okozott Szałamachának, mások viszont – köztük Marek Zuber lengyel közgazdász – úgy látják: a Szałamacha vezette tárca a nehéz elvárásoknak megfelelően állította össze a büdzsét. A jövő évi költségvetési terv az idei évre tervezettnél magasabb, 60 milliárd złotyt (mintegy 14 milliárd euró) hiányt feltételez ugyan, ez mindazonáltal (a GDP-hez viszonyítva 2,9 százalék) megfelel a maastrichti kritériumoknak.

Szakértők pozitívan értékelik az eddigi pénzügyminiszter által elkészített, a hatékonyabb adóbehajtást célzó lépéseket is.

A legtöbb kritika Szałamachát azért érte, hogy a szeptemberben bevezetett, majd felfüggesztett kiskereskedelmi adó ügyében nem sikerült elkerülnie a konfliktust az Európai Bizottsággal.