Levágta a lábát egy hajócsavar, indulna az olimpián az új Pistorius

Fotó: AFP / DIBYANGSHU SARKAR

-

A németek paralimpiai bajnok távolugrója, Markus Rehm szeretne indulni a riói olimpián az ép sportolók között is, ezért arra kéri a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), hogy vizsgálja meg ennek lehetőségét.


A 27 éves sportoló a hétvégi, glasgow-i atlétikai versenyen 8 méter 10 centit ugrott a parasportolók T44-es kategóriájában – az épek versenyét az ausztrál Fabrice Lapierre 8 méter 8 centivel nyerte meg. A hétvégi történések is megerősítették Rehmet abban, hogy megpróbálja kijárni, hogy Oscar Pistoriushoz hasonlóan ő is indulhasson az olimpián az épek között.

A dél-afrikai futó – aki azóta barátnője, Reeva Steenkamp meggyilkolásával homályosította el sportolói sikereit – a londoni olimpiára rajtengedélyt kapott, az elődöntőbe még bejutott 400-on, a fináléba azonban már nem tudta kvalifikálni magát. Rehmnek azonban erre minden esélye meglenne, hiszen egyéni legjobbja 8 méter 40 centi (tavaly októberben ugrotta az új paravilágcsúcsot), az amerikai Marquis Dendy pedig 8 méter 38 centivel vezeti az idei világranglistát az épek között.


Egyéni legjobbja:


A londoni olimpián 8 méter 30 centivel győzött a brit Greg Lutherford. Igaz, ez egy tökéletes kórkép a távolugrás jelenlegi helyzetében, hiszen a maiak közel sincsenek a régi nagy elődökhöz, a világcsúcsot az amerikai Mike Powell tartja még 1991-ből 8 méter 95 centivel, az olimpiai rekordot pedig az ugyancsak amerikai Bob Beamon állította fel az őskorban, 1968-ban Mexikóban 8 méter 90 centivel.

Rehm tehát érmes reményekkel indulhatna Rióban, ehhez már csak egy ugyanolyan vizsgálat vár rá és a protézisére, amelyet Pistoriusnál is elvégeztek, azaz ki kell deríteni, hogy a művégtag jelent-e számára bármilyen előnyt az ép sportolókkal szemben. A német távolugró szerint természetesen nem.


Megközelíteni sem tudják a paraellenfelek


„Nyilván nem a műlábam miatt ugrok ekkorát. A para-világbajnokságon a második helyezettet 1 méter 12 centivel vertem meg, pedig ott mindenkinek ugyanolyan protézise van. Ők miért nem tudtak akkorát ugrani? – tette fel a kérdést Rehm, akinek jobb lábát egy hajócsavar vágta le, amikor 14 éves volt. – Már írtunk az IAAF-nek, kaptunk is választ, de egyelőre elfoglaltságra hivatkozva nincs napirenden az ügyem. Szeretnék találkozni személyesen a döntéshozókkal. A sportágnak is jó reklám lenne, ha indulhatnék Rióban.”

A glasgow-i versenyen a legyőzöttek között volt Dan Bramble; a brit távolugró sem látja akadályát annak, hogy Rehm közöttük induljon. „Ha megvan a képessége hozzá, akkor miért ne versenyezhetne velünk? Glasgow-ban is leiskolázott bennünket, és bár nem tudom, hogy származik-e előnye a protéziséből, nekem nem úgy tűnt.”


Műugrónak sem utolsó:


A britek legendás távolugrója, Chris Tomlinson is kampányolt mellette. „Marcus hihetetlen sportoló. Nem a pénzért vagy az érmekért csinálja, amit csinál, hanem egyszerűen csak versenyezni akar. A sportágunkban hatalmas a káosz, pont ilyen pozitív személyiségek kellenek ahhoz, hogy visszategyék az atlétikát a megfelelő polcra.”