Lett volna véleménye a közbeszerzésről? Sajnos elkésett

Fotó: MTI / Mészáros János

-

Egy napot sem hagyott a kormány az új közbeszerzési térvény végrehajtási rendeleteinek véleményezésére. A törvény már november 1-jén hatályba lép, és nagy változásokat hoz.


Egy napot sem hagytak az új közbeszerzési szabályokat részletező rendelettervezetek véleményezésére – szúrta aki a Népszabadság online kiadása. A kormány honlapján hétfőn jelent meg a jogszabálytervezetek közt az a csomag, ami az új – november 1-től hatályos – közbeszerzési törvény végrehajtási rendeleteit tartalmazza. A közel 250 oldalas tervezet véleményezésének határidejeként szintén hétfőt adtak meg, vagyis aki nem ezzel töltötte a pihenőnapját, lekésett a lehetőségről.

Az új közbeszerzési törvény – amelyről itt írtunk részletesen – alapvetően az új uniós irányelv átültetése a magyar jogba. A legfontosabb változás, hogy már nem feltétlenül kell, hogy a legalacsonyabb ár legyen a döntő egy közbeszerzés során, sőt, az ajánlatkérő kizárólag akkor választhatja egyedüli szempontnak a legalacsonyabb árat, ha egész pontosan tudja, mit és milyen minőségben kíván beszerezni. Egyéb esetekben a legjobb ár-érték arányt kell figyelembe venni.

Az EU-s irányelv tárgyalása során a tagállamok felpuhították a szerződések utólagos módosításának lehetőségét is. Az irányelv és az új magyar törvény szintén úgy rendelkezik, hogy különösebb vizsgálat nélkül meg lehet emelni a beszerzés értékét 10, illetve építési beruházások esetében 15 százalékkal. Ez a gyakorlatban azt eredményezheti, hogy bárki nyugodtan ajánlhat ennyivel alacsonyabb összeget, abban a tudatban, hogy később majd valamilyen indokkal úgyis megemeli az árat.