Létszámot és béreket is emelnének az ipari kkv-k

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

Az iparban működő kis- és középvállalkozások fele hajlandó emelni a béreket, és új munkahelyeket is kínálnak.


Az ipari vállalkozások húzzák legerősebben a kis- és középvállalkozói ágazatot. Közülük minden második béremelésre készül. A teljes ágazatban azonban nem változott a béremelési hajlandóság (37 százalék) az előző negyedévhez képest. Átlagosan 3,7 százalékkal kereshetnek többet a dolgozók a következő egy évben a K&H kkv bizalmi indexe szerint.


Csak az ipar

Alábbhagyott az év eleji lendület, a vállalkozások döntő többsége változatlan létszámmal fog működni a következő egy évben. A munkaerő felvételt tervező cégek aránya 24 százalékról 18 százalékra zsugorodott, viszont az ipari cégek negyede új munkaerőt keres.

A KSH legfrissebb adatai szerint összességében jól megy az iparnak. Májusban az ipari termelés volumene 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg 2016 első öt hónapjában összesen 3 százalékkal bővült a termelés az előző év azonos időszakához képest. Feltehetően ez áll az ipari vállalkozások fokozott munkaerőigényének, illetve fizetésemelési szándékának hátterében – áll az ötszáz hazai kkv vezető körében végzett K&H kkv bizalmi indexében.