Létrejöhet a Közgép helyére pályázó építőipari gigacég

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Jóváhagyta a GVH több építőipari cég fúzióját. A szereplők neve ismerős lehet több nagyberuházásból.


Tovább hizlalhatja vagyonát a Mészáros Lőrinchez köthető építőipari kör. A Gazdasági Versenyhivatal ugyanis jóváhagyta, hogy az Építő- és épületkarbantartó Zrt. és a West Hungária Bau Építőipari Kft. közös közvetlen irányítást szerezzen a Magyar Építő Zrt. felett, illetve hozzájárultak ahhoz is, hogy a Duna Aszfalt két tulajdonosa, Szíjj László és Varga Károly közös közvetlen irányítást szerezzen a Tief Terra Építőipari és Szolgáltató Kft. felett.

Kicsit leegyszerűsítve a bonyolult fúziót: a dupla ügylettel egy jelentős építőipari vállalkozás jött létre, amely a kegyvesztett Közgép utóda is lehet a nagyberuházásoknál. A cég pedig több szállal kötődik a felcsúti polgármesterhez. A korábban útépítésekben jeleskedő tiszakécskei vállalkozás, a Duna Aszfalt egyik tulajdonosa, Szijj László nem ritkán a felcsúti polgármester cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen kap megbízásokat a közszférából, így például a békési ivóvíz minőségét javító programban. A Duna Aszfalt ráadásul szponzora a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának.

A Magyar Építőt pedig még tavaly májusban felvásároló Körösaszfalt vezérigazgatójáról, Pálffy Balázsról pedig tudni lehet, hogy ő Mészáros Lőrinc lányának jövendőbelije. De van tovább is: a West Hungária Baunak, amely a Várkert Bazár és az MTK Stadion felújítójaként került a hírekbe, az a Paár Attila a tulajdonosa, aki megvásárolta Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az üzletrészét az Elios nevű cégben.