Letiltották Ukrajnában a Vkontaktét

Fotó: vkontakte / vkontakte

-

Ukrajna öt legnépszerűbb weboldala közül hármat elérhetetlenné tesznek három évre. A Vkontakte és a legnagyobb kereső is a tiltólistán.


Petro Porosenko ukrán elnök rendelete szerint letiltják a hozzáférést Ukrajnában a Vkontaktéhoz. A legnagyobb orosz közösségi oldal mellett az Odnoklassniki és a Yandex kereső is tiltásra kerül.


A legnépszerűbb weboldalakat tiltják be

A Vkontakte a legnagyobb európai közösségi oldal, 2017 elején 410 millió regisztrált felhasználója volt. Ukrajna mellett Oroszország és Fehéroroszország leglátogatottabb oldala, az "orosz Facebooknak" is nevezik. Kazahsztánban a második legnépszerűbb oldal, de szinte minden országban, ahol jelentős orosz kisebbség él, szerepel az első tízben.
Az Odnoklassnikire 200 millió felhasználó regisztrált, naponta 45 millióan látogatják, ebből 5 millióan Ukrajnából. Ott a negyedik legnépszerűbb oldal, Oroszországban pedig a hetedik.
A Yandex a legnépszerűbb kereső Oroszországban, és a második legnépszerűbb Ukrajnában a Google mögött.

A Russia Today azt írja, az ukrán lakosság több, mint fele használja ezeket az oldalakat, és az országban jóval népszerűbbek, mint a Facebook vagy a Google. Több orosz tévécsatornát is betiltottak az új rendelet szerint, egy márciusi rendelet pedig orosz bankok, légitársaságok tiltását írta elő.

Az elnöknek, Petro Porosenkonak is van VKontakte profilja. Rendelete után 464 ezer követője sem fog tudni ehhez hozzáférni Ukrajnából.