Letiltották az anonim SIM-kártyák tulajdonosainak kimenő hívásait

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

Továbbra is őrzik anonimitásukat azok a SIM-kártya-használók, akikhez jutott abból a 200 ezer darabból, amelyet szervezett bűnözői körök vásároltak egy hajléktalan nevére.


Szerdán több mint 180 ezer SIM-kártya működését korlátozták részlegesen a szolgáltatók, miután határidőig nem jelentkeztek az azonosítási felhívásra a használók – értesült a Magyar Idők. Ez része annak a 200 ezer SIM-kártyának, amelyet szervezett bűnözői körök egy hajléktalan nevére vásároltak; a mobileszközökből a brüsszeli, illetve a párizsi merényleteket végrehajtó terroristasejt tagjai is kaptak.

Az elmúlt napokban a mobilszolgáltatók összehangolt módon kezdtek az ellenőrzéshez: minden kártyára egy sms-t küldtek, amelyben figyelmeztették a szám használóit, hogy azonosítsák magukat, amire 15 nap állt rendelkezésre. Az ügyfeleknek szerdáig személyesen kellett megjelenniük valamelyik ügyfélszolgálati irodában, ám ennek nagyon kevesen tettek eleget.

Információik szerint bőven tíz százalék alatt van azok aránya, akik reagáltak az azonosítási üzenetre. Aki nem tett ennek eleget, annak a kimenőforgalmát a mai naptól korlátozták a szolgáltatók, így ezeket a kártyákat már nem lehet bűncselekmény elkövetésére használni. Korábban megírtuk: az alvilágnak és a terroristáknak azért van szükségük anonim SIM-kártyákra, mert azokat általában csak egyszer használják, majd kidobják, így a kommunikációt szinte lehetetlen követni és bizonyítékként felhasználni.

– Az azonosítási eljárás igazolta korábbi feltételezésünket, vagyis azt, hogy a feltöltős kártyák éppen az anonimitás miatt közkedveltek – mondta lapunknak az egyik mobilszolgáltató név nélkül nyilatkozó illetékese. Szavai szerint amennyiben további 30 nap alatt sem azonosítják magukat a használók, akkor december közepén inaktiválják a kártyákat, tehát ezeken keresztül hívásokat sem tudnak fogadni a használók.

Csütörtökön véglegesítik azt a törvényjavaslatot, amely a feltöltős SIM-kártyák vásárlásának szigorítását célozza. Amennyiben a törvényalkotási bizottság csütörtökön elfogadja az előterjesztést, a parlament akár a jövő héten megszavazhatja azt. A tervezet szerint a szolgáltatók a jövőben kötelesek lesznek az előfizetők megfelelő adatait ellenőrizni és rögzíteni, ennek hiányában nem lehet előfizetői szerződést kötni. Emellett a telefontársaságok a törvény hatálybalépésétől számított 15 napon belül értesítik a feltöltőkártyás ügyfeleket a személyazonosság ellenőrzéséről, és ha ez 2017. július 1-jéig nem sikerül, megszűnik az előfizetés. Ezenkívül a jövőben nem lehet majd másnak átadni a SIM-kártyát (ez alól kivételt képeznek a családtagok).

Tehát a törvény elfogadása után folytatódhat a kártyák tulajdonosainak azonosítása. Mint arról beszámoltunk, a már említett 200 ezer kártyán kívül további több százezer anonim SIM-kártya van a mobiltelefon-piacon, amelyek továbbra is nemzetbiztonsági és rendészeti kockázatot jelentenek.