Letette esküjét az új szerb államfő

Fotó: AFP / OLIVER BUNIC

-

Aleksandar Vucic a kormányfői posztot cseréli le az elnöki palotára.


Az új államfő beiktatására új koreográfiát dolgoztak ki Belgrádban. Aleksandar Vucic a hatályos alkotmány díszkötésű példányára és egy XII. századi kódex, az egyik legjelentősebb és legrégebbi szerb írásos emlék reprint kiadására tett esküt.

Vucic beiktatási beszédében azt mondta, államfőként is arra törekszik majd, hogy a térség államaival, az EU-val, Oroszországgal, Kínával és az USA-val is jó viszonyt alakítson ki. A legfőbb célja az, hogy megőrizze a békét és a stabilitást.

Minden politikai ambícióját kielégítette, minden lehetséges célját elérte azzal, hogy az április 2-i elnökválasztáson a voksok több mint 55 százalékát megszerezve győzött – mondta Vucic. Az eskütétel után Vucic átvonult az elnöki palotába, ahol elődje, Tomislav Nikolic átadta az ország zászlaját és az elnöki pecsétet, és ezzel formálisan is megkezdte elnöki mandátumát. Az ünnepélyes beiktatást június 23-án tartják.

A köztársasági elnök megbízatása öt évig tart, s legfeljebb még egy ciklusra választható újra.

Az eskütétel idején a parlament közelében kisebb verekedés alakult ki Vucic szimpatizánsai és ellenzéke között.

Vucic eddig miniszterelnök volt, és utódját még nem nevezte meg. Ezt 30 napon belül kell megtenni, ellenkező esetben előrehozott parlamenti választást kell tartani. Az új kormányfő kinevezéséig az ideiglenes miniszterelnök Ivica Dacic külügyminiszter, kormányfő-helyettes, aki korábban már betöltötte a miniszterelnöki posztot.

A távozó államfő, Nikolic egy frissen létrehozott testütelet, az orosz és kínai együttműködést irányító nemzeti tanácsot vezet majd.