Letette az esküt az új ukrán elnök

Fotó: AFP / CHRISTOPHE ENA / AFP / CHRISTOPHE ENA

-

Petro Porosenko Ukrajna új államfője büntetlenséget ígér azoknak a szakadároknak, akik leteszik a fegyvert és nem öltek korábban. Közben a kelet-ukrajnai harcok folytatódnak, Putyin pedig arról beszélt, Oroszország korlátozhatja az Európába induló gázszállítmányokat.


Porosenko az eskütétel utáni beszédében azt mondta, ellenőrzött folyosó nyitnak Oroszország felé, hogy a külföldi zsoldosok elhagyhassák Ukrajnát. „Terroristákkal” viszont nem tárgyal (pénteken a szeparatisták lelőttek egy ukrán gépet). Porosenko azt mondta, Ukrajna egységes állam, „nem lesz semmiféle föderalizáció az országban”. Beszédének a Donyec-medencét érintő részében áttért az ukránról az oroszra. Az új enök az uniós csatlakozás felgyorsításáról is beszélt.

Szombaton történik még

Az ukrán fegyveresek lövik Szlovjanszkot és a környező településeket. Szintén Szlovjanszkban őrizetbe vettek két orosz újságírót is. Kijev közben újabb tiltakozó jegyzéket juttatott Moszkvába a határsértések miatt - ez már a sokadik ilyen üzenet.


Porosenko iktatásán egy katona nem bírta túl jól a hőséget


Pénteken történt

normandiai partraszállás hetvenedik évfordulója kapcsán Porosenko az orosz, a német és az amerikai vezetőkkel találkozott: Putyinnal, Merkellel és Obamával diplomáciai források szerint „törékeny előrelépéseket” tettek. Az orosz és az ukrán elnök „kezet fogott egymással és teljesen normálisan beszélgettek”.

Kevesebb gáz járhat Európának...

… amennyiben Ukrajnát fordított irányú szállításokkal fogják ellátni - mondta Vlagyimir Putyin. Ukrajna ilyen típusú gázszállításokról tárgyal Lengyelországgal, Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával. A Naftogaz ukrán gázipari cég május közepén jelentette be, hogy Ukrajna szerződött az egyik legnagyobb európai gázipari céggel, amely hamarosan reverz gázszállítás keretében juttat földgázt Magyarországról Ukrajnának. A szlovák Eustream gázszállító vállalat várhatóan szeptember 1-jén kezdi meg a fordított szállításokat Ukrajnába. Az orosz gázipari óriás, a Gazprom az érvényben lévő szállítási szerződések értelmében vétójoggal rendelkezik a szállítási irány megfordításának kérdésében.