Figyelem! Felnőtteknek szóló tartalom.

Elmúltam 18 éves, Belépek. Még nem vagyok 18 éves.

Leteszi a fegyvert a hétfőn meggyilkolt volt elnök milíciája

Fotó: AFP / MOHAMMED HUWAIS

-

A húszi lázadók vezetője szerint történelmi vereséget mértek a szaúdi erőkre.


Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnökkel azért végeztek, mert árulóvá vált – mondta Abdul-Malik al-Húszi, a síita húszi lázadók vezére. A jemeni felkelők tévéjében, az al-Maszirahban Húszi azt mondta: Száleh meggyilkolása a Szaúd-Arábia vezette "koalícióra mért történelmi vereség".

A lázadók vezetője azt mondta: tudja, hogy a meggyilkolt Száleh kapcsolatban áltt a szaúdi koalícióval, és azt tervezte, hogy a húszik ellen fordul. Ezért többször is figyelmeztette a volt államfőt, hogy vonja vissza áruló milíciáit. Szerinte Száleh fegyvereseinek lázadása a húszik ellen volt az eddigi legnagyobb kihívás Jemen számára, de három nap alatt leverték őket.

"Ma elbukott az árulás és a hitszegés összeesküvése. Sötét nap ez a koalíciós erők számára" – mondta Húszi. Az Anszár Alláhként is ismert húszik nem éreznek gyűlöletet, s nem terveznek megtorlást Száleh pártja, az Általános Népi Kongresszus (GPC) ellen – mondta a fegyveresek vezetője. A GPC Száleh elnöksége idején volt kormányzó párt, időközben azonban megosztottá vált.

Szemtanúk szerint időközben alábbhagytak a harcok, s a Szálehhez hű milíciák sorra megadják magukat a húszi erőknek. Arról is érkeztek jelentések, hogy helyenként ostromgyűrűbe fogták a volt elnök csapatait. Szanaa déli negyedeiben, ahol a legsúlyosabb összecsapások zajlottak, a húszik elfogták Száleh családtagjait, és hívei után kutatva razziákat tartanak a fővárosban. Többeket őrizetbe vettek.

A 75 éves Ali Abdullah Szálehet a GPC főtitkárával, Jasszer el-Avadival együtt gyilkolták meg. Száleh szombaton jelentette be, hogy megszakítja szövetségesi kapcsolatait a húszi lázadókkal népellenes cselekedeteik, illetve amiatt, hogy Irán politikai akaratát hajtják végre.A 2011-ben megbuktatott volt elnök és a hozzá hű erők korábban összefogtak, hogy elüldözzék Száleh utódját, a nemzetközileg elismert Abed Rabbo Manszúr Hádit és kormányát. 2014-ben a lázadók sikerrel jártak, Hádi pedig Szaúd-Arábiába menekült. Rijád a húszik iráni támogatása miatt 2015 márciusában az általa vezetett arab koalícióval beavatkozott a jemeni polgárháborúba.

A lázadók jelenleg a közel-keleti ország északkeleti, míg a kormányerők a délnyugati részeit ellenőrzik.