Letartóztatták az ukrán nacionalista párt vezetőjét

-

Őrizetbe vette az ukrán legfőbb ügyészség Hennagyij Korbant, a nacionalista Hazafiak Ukrajnai Egyesülése (UKROP) nevű nemrég létrehozott párt vezetőjét, Ihor Kolomojszkij ismert ukrán oligarcha, dnyipropetrovszki exkormányzó "jobbkezét" a hét végén Kijevben.


A politikus ügyvédje szerint nyílt politikai nyomásgyakorlásról van szó az UKROP pártra, amely a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban igen jó eredményt ért el az egy héttel ezelőtt tartott helyhatósági választásokon. A nemrég alakult párt az eddig közölt nem hivatalos eredmények szerint megszerezte a szavazatok többségét a tanácsválasztáson, polgármesterjelöltje pedig bejutott a második fordulóba.


A pártot létrehozó és vezető Hennagyij Korbant a főügyészség sikkasztással és bűnszövetkezetben való részvétellel gyanúsítja. Szombat esti kihallgatása során vették őrizetbe a főügyészségen, és jelenleg Kijevben tartják fogva az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vizsgálati fogdájában.

A politikus tagadja, hogy sikkasztott volna abból az állami védelmi alapból, amelyet állítása szerint ő maga hozott létre Dnyipropetrovszkban a kelet-ukrajnai hadműveletben részt vevő ukrán fegyveres erők támogatására, és az alapítvány "fő adományozója" volt. Azzal is gyanúsítják, hogy köze volt két állami hivatalnok elrablásához, amit Korban szintén tagad. Ügyvédje szerint őrizetbe vételekor a hatóságok számos eljárási hibát követtek el. Ihor Kolomojszkij március végén hangos botrányok után távozott a dnyipropetrovszki kormányzóság éléről. Helyettese, Hennagyij Korban vele együtt lemondott, ezután alapította meg az UKROP pártot (a mozaikszó jelentése: kapor).

Kolomojszkij, az ismert dnyipropetrovszki oligarcha - aki egyebek mellett tulajdonosa Ukrajna legnagyobb pénzintézetének, a Privatbanknak és a MAU ukrán légitársaságnak - összekülönbözött a kijevi vezetéssel két állami többségi tulajdonú, de már régóta az üzletember-politikus befolyása alatt álló olajvállalat, az Ukrnafta és az Ukrtransznafta irányítása ügyében. A konfliktust végül Petro Porosenko államfő és Kolomojszkij rendezték egymás között: az oligarcha benyújtotta lemondását a kormányzói posztról, amit az elnök - megköszönve a tisztségben végzett munkáját - elfogadott. Az exkormányzó beleegyezett a vezetőcserékbe is az említett olajvállalatoknál.

Kolomojszkij hozta létre a Luhanszk megyében szolgáló Ajdar nevű önkéntes zászlóaljat a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok elleni művelet támogatására. A dnyipropetrovszki exkormányzót Kijev korábban többször megvádolta azzal, hogy az alakulatba verbuvált önkénteseket saját magánhadseregeként is alkalmazza nyomásgyakorlásra üzleti, politikai érdekeinek érvényesítése érdekében.