Letartóztatták az ezer milliárdos csalással vádolt banda tagját

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

Alexander Vinnik és társai 1050 milliárd forint értékben csaltak bitcoin segítségével.


Letartóztatták az orosz Alexander Vinniket, akit azzal gyanúsítanak, hogy egy bűnszervezet tagjaként 4 milliárd dollárt, azaz 1050 milliárd forintot szerzett pénzmosással. A 38 éves férfira Görögországban, Thesszalonikin bukkantak rá a nyomozók, akik azt sejtik, ő volt az értelmi szerzője a csalásnak - írja a BBC. Vinnik egyelőre nem nyilatkozott.
Laptopokat, telefonokat és bankkártyákat is találtak a turistaközpontban, ahol elkapták Vinniket. A görög hatóságok hamarosan tárgyalnak az Egyesült Államokkal kiadatásáról.


Mennyit ér egy bitcoin?

A bitcoin egy nem hivatalos internetes fizetőeszköz. Mivel a bitcoinnal való fizetés nem egy központi bankon keresztül történik, a tranzakciók visszafordítására nincs lehetőség.
A bitcoin értéke a 2009-es feltalálása óta kisebb-nagyobb megszakításokkal nő. 2013 áprilisában lépte át a 100 dolláros határt, néhány hónapra rá pedig a 200 dollárt. November végén, december elején néhány napig ezer dollár fölé is kúszott az árfolyam, de aztán megtorpant a növekedés, 2016 januárjában pedig előfordult, hogy 200 dollár alá esett.
Idén viszont nagyon megugrott az internetes valuta értéke. A januári ezer dollár körüliről június 11-re már több, mint háromezer dollárt, azaz közel 800 ezer forintot ért egyetlen bitcoin.
Jeremy Liew, a Snapchat befektetője szerint 13 év múlva félmillió dollárt fog érni egy bitcoin.