Letartóztatták a világ leggyűlöltebb emberét

-

Martin Shkrelit törvénytelen részvénybiznisz miatt vonnák felelősségre.


Bilincs kattant csütörtökön a KaloBios gyógyszercég vezérigazgatójának csuklóján. A 32 éves Martin Shkreli a gyanú szerint egy korábbi cégénél, a Retrophinnél szerzett jogosulatlanul részvényeket.

Shkreli szeptemberben azzal került be a hírekbe, hogy a legyengült immunrendszernél halálos toxoplazmózis kezelésére szolgáló szer, a Daraprim árát tablettánként 13,5 dollárról 750 dollárra emelte fel, miután megszerezte a cég többségi részesedését és kinevezte magát a cég élére. A közvélemény nyomására novemberben aztán engedett, igaz, minimálisan: lehetővé tette, hogy a kórházak kis kedvezménnyel juthassanak hozzá a gyógyszerhez.

Az üzletember az elmúlt hetekben tovább építette negatív hírnevét. A Bloomberg kiderítette, hogy ő vásárolta meg a Wu-Tang Clan új lemezének egyetlen példányát. És miután 2 millió dollárt elköltött rá a Kickstarteren indított liciten, meg is tartotta magának.

A letartóztatásnak azonban ehhez semmi köze. Annál inkább Shkreli üzletemberi múltjához: kockázatitőke-menedzserként ismert volt a neve New York-i üzleti körökben. A gyanú szerint az általa 2011-ben alapított Retrophintől jogosulatlanul vett el részvényeket, hogy azokat más adósságai rendezésére fordítsa. A cég vezetése 2014-ben el is távolította a cégtől Shkrelit, majd feljelentést tettek az ügyben.