Letartóztattak 17 kínait, amiért le akarták mondatni az elnököt

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

A hónap elején tettek közzé online egy levelet, amelyben valaki több ember nevében Hszi Csin-ping lemondását követelte. Letartóztatás lett a vége.


„Kedves Hszi Csin-ping elvtárs, mi hűséges tagjai vagyunk a Kommunista Pártnak...” – kezdődik az a nyílt levél, amelyet március elején az állami médiához tartozó Wujie News hírportálon közzétettek. A levelet ugyan szinte azonnal le is szedték, de ettől az még archiválódott az utókor számára.


Az írásban arra kérik a Kínai Népköztársaság elnökét, hogy mind az állam, mint a párt vezetésétől határolódjon el – írja a BBC. A levél hangvétele dühös, Hszi Csin-pinget azzal vádolják benne, hogy gazdaságilag és diplomáciai értelemben is hibás döntéseket hoz, a hatalom pedig egyetlen kézben – az övében – összpontosul.

A levél mögött valószínűleg egy elismert újságíró, Jia Jia áll, aki vélhetőleg egyszerűen felhívta a Wujie News szerkesztőjét, hogy publikálják a szövegét. Jia Jia egyébként tagadja, hogy bármi köze lenne a levélhez.

Március 21-én az újságírót ennek ellenére letartóztatták, és a BBC értesülése szerint vele együtt még 16 másik embert is. Közülük hatan az állami portál munkatársai, köztük van a lap vezető szerkesztője is. A többi, szintén őrizetbe vett személy vélhetően a weboldalt is működtető cég alkalmazottja.