Letartóztatások a pápalátogatás miatt

-

Ferenc pápa múlt havi lengyelországi zarándoklata idején három külföldi állampolgárt vettek őrizetbe terrorveszély miatt - közölte Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és főügyész.


Ziobrónál annak a nyomozásnak a részleteiről érdeklődtek a közszolgálati televízió hírcsatornájának (TVP Info) vasárnap adott interjújában, melyet a július végi pápai zarándoklat előtt Lengyelországban letartóztatott iraki állampolgár ügyében folytatnak.

Korábbi sajtóértesülések szerint a 48 éves irakit július 21-én vették őrizetbe, majd két hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, mivel megállapították, hogy érintkezésbe került robbanóanyaggal.

Ziobro vasárnap homályosnak minősítette az iraki szerepét, egyebek között azért, mert bizonyítottan hamis vallomást tett lengyelországi tartózkodásáról. Közlése szerint a nyomozás során megállapították: a férfi lakást akart bérelni a pápai zarándoklat útvonalán, az ott lévő helyszínekről dokumentációt készített, és fényképezte a lengyelországi pályaudvarokat és bevásárlóközpontokat is.

A főügyész további részletekbe nem bocsátkozott, mondván, hogy az ügyet továbbra is vizsgálják, ahogy a szintén a lehetséges terrorveszély miatt a pápai zarándoklat idején őrizetbe vett tunéziai és algériai állampolgár esetét is. Az utóbbiak őrizetbe vételéről a lengyel hatóságok most először számoltak be.