Letartóztatási parancsot adtak ki Pistorius ellen

-

A dél-afrikai hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki pénteken Oscar Pistorius ellen, akit az előző napon a legfelsőbb bíróság bűnösnek talált szándékos emberölés vádjában. Ezzel hatályon kívül helyezték a paralimpiai bajnok futó ügyében korábban hozott ítéletet.


Pistoriust tavaly első fokon gondatlan emberölésben találták bűnösnek, és ötéves börtönbüntetésre ítélték. Idén októberben engedélyezték neki, hogy elhagyja a börtönt, és büntetése hátralévő részét házi őrizetben töltse le. A fellebbviteli fórum ugyanakkor még nem határozta meg a büntetés mértékét, annak kiszabásával az első fokon eljáró bíróságot bízta meg. Az újabb ítélet kimondása után mindenesetre kiadták Pistorius ellen a letartóztatási parancsot – értesült az egyik televíziós csatorna.

Az AFP érdeklődésére azonban az ügyészség nem tudta azonnal megerősíteni a hírt. Egy helyi újságíró a francia hírügynökség szerint úgy értesült, hogy a letartóztatási parancsot már megfogalmazták ugyan, de csak akkor lesz érvényes, ha azt majd egy bíró aláírja.

Lusanda Ntuli, a dél-afrikai igazságügyi minisztérium szóvivője elmondta: az eljárási szabályoknak megfelelően Pistoriusnak várhatóan kedden meg kell jelennie a pretoriai bíróság előtt, hogy óvadék ellenében feltételes szabadlábra helyezését kérhesse. A paralimpiai bajnok legalább 15 éves szabadságvesztésre számíthat.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.