Letartóztatási parancsot adtak ki Janukovics ellen

Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Tömegyilkossággal vádolják Janukovicsot, akinek hollétéről továbbra sem tudni biztosat. Sajtóhírek szerint Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének és őrségének kíséretében a hétvégén Kijevből helikoptereken a kelet-ukrajnai Harkivba repült, majd autókonvojban a Krím-félszigetre utaztak, ahol megszálltak az egyik magánszanatóriumban.


Letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott államfő ellen az ukrán rendőrség - közölte Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter hétfőn, hozzátéve, hogy Janukovicsot tömeggyilkosság vádjával akarják őrizetbe venni. A posztjáról eltávolított államfő hollétéről különböző értesülések látnak napvilágot az ukrán médiában. Elterjedt a híre, hogy állítólag a Krím-félszigeten van, ahol már őrizetbe is vették. Ezt azonban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) nem erősítette meg - írta az MTI. Az SZBU tevékenységének felügyeletével megbízott Valentin Nalivajcsenko és Arszenyij Avakov ideiglenes belügyminiszter eközben a Krími Autonóm Köztársaság fővárosába, Szimferopolba érkezett, Nalivajcsenko szavai szerint rövid munkalátogatásra. Avakov Facebook-oldalán tájékoztatta az ukrán lakosságot mindazokról az információkról, amelyek Janukovivcs menekülésével kapcsolatban állnak. Eszerint Janukovics Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének és őrségének kíséretében a hétvégén Kijevből helikoptereken a kelet-ukrajnai Harkivba repült. Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet később az ukrán média ismertetett, majd helikoptereken a donyecki repülőtérre utazott. Megérkezve átszállt kíséretével két chartergépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy elhagyják az országot Oroszország irányába. Ezt követően autókonvojban a Krím-félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban. Janukovics - értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával - sietve a szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott. "Nalivajcsenko és én akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában álltak meg" - írta Avakov. Testőreinek egy része ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics írásba adta, hogy lemond az államfőnek járő őrségről, majd maradék testőreivel és Klujevvel együtt ismeretlen irányba távozott.  


Olekszandr Turcsinov személyében ideiglenes elnököt választott a parlament. Miként megírtuk, Viktor Janukovics leváltott elnök eltűnt, ismeretlen helyen tartózkodik. Időközben döntés született a parlamentben a Janukovics-kormányzat tagjainak leváltásáról, valamint a volt elnökhöz hű egyes politikusok és tisztségviselők letartóztatásáról. Az új ukrán kormány kedden alakulhat meg; az országban május 25-én választást tartanak. Julija Timosenko, a szombaton kiszabadított korábbi miniszterelnök bejelentette, hogy nem vállalja a kormányfői tisztséget annak ellenére sem, hogy lehetséges jelöltként szóba került a neve. Az Ukrajnában történt vasárnapi eseményekről itt olvashat részletesebben.