Letarolhatja Floridát az Irma hurrikán

Fotó: AFP / KEVIN BARRALLON

-

A Floridával szomszédos államok sincsenek teljes biztonságban, vasárnap ér partot.


Az amerikai katasztrófavédelem elnöke, Brock Long elmondta,


Florida egyes részei napokig áram nélkül maradhatnak, és több százezer embernek kell menedékhelyet kialakítani.

A hurrikán által letarolt, Franciaországhoz és Hollandiához tartozó Szent Márton-szigeten fosztogatások kezdődtek. Gérard Colomb francia külügyminiszter szerint 9 ember meghalt, és 7 embert keresnek még a szigeten. A holland részen is meghalt egy ember, összesen a szigeten 10-ből 6 ház olyan súlyosan sérült a viharban, hogy lakhatatlanná vált.
A karibi szigetvilágra óriási csapást mért az Irma hurrikán, ez egyelőre 1,2 millió embert érint - írja a BBC. Az USA partjait egyelőre nem érte el a hurrikán. Bár 4-es erősségűre minősítették vissza, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy így is óriási pusztítást végezhet Floridában és a környező államokban.Miami is lakhatatlanná válhat

Irma 270 kilométer/órás szélsebességgel éri el Florida partjait a hétvégén. Vasárnapig 500 ezer embernek kell elhagynia otthonát Florida déli részén, Miami városa is érintett, Florida délkeleti része lakhatatlanná válhat akár hetekig, hónapokig is - mondta az USA meteorológiai szolgálata.
A karibi szigetvilágban legalább 19 ember vesztette életét. A francia, holland és angol katonaság már megkezdte a hozzájuk tartozó szigetek segélyezését: hajók és repülők indultak a Karib-térségbe, hogy ételt, vizet, és katonákat szállítsanak a letarolt területekre.
A BBC riportere Barbuda szigetén járt, és azt mondta,


az egész szigetet újjá kell építeni.


Péntek este már Kubánál jár

Az Irma hurrikán extrém esőzést hozott a Dominikai Köztársaságra és Haiti szigetére is. Tetőket rongált meg, és áradásokat okozott a szigeteken, sok helyen elment az áram.
A hurrikán Kuba illetve a Bahama-szigetek felé tart. A legnagyobb pusztítást Kuba központi és keleti részére várják, míg a vihar ,,szeme" valahol Kuba és a Bahama-szigetek között fog elhaladni. Kuba északi partján már üresek a szállók,


50 ezer turista hagyta el, vagy hagyja el ezekben a pillanatokban az országot.

A Bahama-szigetek déli partjain, a sűrűn lakott turistaövezetek kitelepítését rendelték el. Több ezer turista már innen is útnak indult.


A hurrikán szélesebb, mint az egész állam

- mondta Florida kormányzója, Rick Scott. Miután Irma elhagyta Floridát, Georgia és Dél-Karolina irányában halad tovább.


Innen ered a hurrikánok elnevezése

A hurrikánok és trópusi viharok elnevezése segít abban, hogy egyszerűbben nevezzük meg az adott természeti katasztrófát, és könnyebben lehessen rá utalni. Az USA hurrikánokat elemző központja 1950 óta ad nevet azoknak a viharoknak, előtte a szélességi-hosszúsági fokok szerint nevezték el őket, így pedig elég nehézkes volt megkülönböztetni őket egymástól.
Kezdetben az ábécé betűi szerint kezdték el elnevezni a különböző viharokat, de úgy, hogy minden évben újrakezdték. Tehát a szezon első hurrikánja minden évben Able volt, a következő Baker, a harmadik Charlie és így tovább.
1953-ban felülvizsgálták a rendszert, 1979-ig pedig csak női nevet kaphattak a hurrikánok.
Trópusi viharnak akkor számít egy vihar, ha körkörös mozgást végez, és szélsebessége eléri a 62 kilométert óránként. 119 kilométeres óránkénti sebességtől kezdve már hurrikánról beszélünk.
A hurrikánok elnevezésére minden óceáni térségben külön lista van. Az Atlanti-óceánra hat különböző listát állított össze a Nemzetközi Meteorológiai Szövetség, ez évente váltakozik, tehát a mostani nevek közül hat év múlva lehet újra választani. A listából ábécé szerint választják ki a soron következő vihar nevét, így alakult, hogy a Harvey után az Irma következett, a legfrissebb hírek pedig a José hurrikán erősödéséről szólnak.