Letakarták az ókori római szobrokat az iráni elnök látogatása miatt

Fotó: AFP / FILIPPO MONTEFORTE

-

Az olasz kormány vizsgálatot indított, hogy kiderítse, ki rendelte el a Capitoliumi Múzeumok meztelen alakokat ábrázoló ókori márványszobrai elfedését Haszan Róháni iráni elnök látogatása alkalmával.


Dario Franceschini olasz kulturális miniszter nyilatkozata szerint a szobrok letakarásáról sem őt, sem Matteo Renzi miniszterelnököt nem értesítette az illetékes régészeti felügyelőség. Sajtóértesülések szerint azonban a szobrok eltakarásáról az olasz miniszterelnöki hivatalban hoztak döntést. Franceschini hozzátette: megmagyarázhatatlan és érthetetlen, ami történt, más mód is lett volna arra, hogy tiszteletben tartsák az iráni elnök érzékenységét.


Haszan Róháni háromnapos római tartózkodása során ellátogatott a Forum Romanumra, a Colosseumba és felkereste a Capitoliumi Múzeumokat is. Az itt őrzött ókori szoborgyűjtemény számos darabját azonban az iráni elnök érkezése előtt nagy dobozokra emlékeztető paravánnal vették körbe. A Capitoliumi Múzeumok termei és folyosói spanyolfalakkal teltek meg. A későbbi magyarázat szerint az iráni kultúra iránti tiszteletből eltakarták az úgynevezett Capitoliumi Vénusz majdnem két méter magas márványszobrát, a meztelen Apollónt és a szintén teljesen fedetlen Herkules-szobrot is, amelynek csupán a vállát teríti oroszlánbőr. Panelek vettek körbe számos más alkotást is, mivel az ókori szobrok többsége az öltözék nélküli test szépségét ábrázolja.

A szobor-cenzúra a szerdai olasz napilapok címlapjára került. A Corriere della Sera, a legnagyobb olasz napilap világbotránynak nevezte a történteket, azt kérdezve, „helyes volt-e lemondani saját kultúránkról?” A római Il Messaggero szerint valamelyik kormányfunkcionárius túlzásba vitte az iszlám vallás iránti tiszteletet. Az Il Fatto Quotidiano azt írta:


gatyát húztak a meztelen szobrokra az olajdollárokért cserébe

A napilap emlékeztetett, hogy Matteo Renzi már Firenze polgármestereként is letakartatott egy túlzottan pajzán faunt ábrázoló szobrot a Palazzo Vecchio palotában, amikor egy milliomos arab sejk látogatott el hozzá. A nápolyi Il Mattino szerint az itáliai történelmet takarták el. Az Affaritaliani.it politikai hírportál „világraszóló szégyenről” írt hangsúlyozva, hogy ezen nevet az egész világ.

A meztelen antik szobrok eltakarása féktelen tréfálkozást indított el az olasz közösségi oldalakon. Sokan fotómontázzsal tüntették el a legismertebb olasz műemlékeket, dobozba zárva a Szent Péter-bazilikát, és Matteo Renzi kormányfő arcát is.Hasonló eset történt Silvio Berlusconi legutolsó miniszterelnöksége idején, amikor 2008-ban a római kormánypalota sajtótermében, a mindig a kormányfő háta mögött látható Tiepolo-festményt „cenzúrázták”. A 18. századi olasz festő képén látható meztelen mellű nő kebleire fátyolszerűséget festettek.A következő cél: Franciaország

Új fejezet kezdődött Teherán és az Európai Unió kapcsolataiban - mondta szerdán, Párizsba érkezésekor Haszan Róháni iráni elnök, az országa elleni nemzetközi szankciók feloldására utalva. Róháni nyugat-európai körútja második állomásaként látogatott Franciaországba, miután az előző napokban Olaszországban járt.

Első párizsi programjaként francia üzletemberek egy küldöttségével találkozott, s közölte velük, hogy Irán kész üdvözölni külföldi befektetéseket, amelyeknek immár nincs akadályuk. „Látogatásom célja megmutatni, hogy Irán készséggel fogad befektetőket”.