A rendőrség tagadja, hogy álruhában őrizték a plakátokat

Fotó: Adam Szedlak

-

Egy kiszivárgott jelentés szerint szombat éjszaka legalább hat rendőr azzal foglalkozott Budapesten, hogy a „rendőri mivoltát rejtve” a nemzeti konzultáció plakátjait védje. A hivatalos rendőrségi válasz szerint viszont nem kizárólag a plakátokat védték.


„Kizárólag plakátokhoz egyetlen rendőr sem lett kiküldve” – válaszolta a VS.hu kérdésére ORFK Kommunikációs Szolgálata, amely szerint egyetlen rendőr sem foglalkozott „kizárólag plakátok szemmel tartásával”. Arra a kérdésre, hogy folytatják-e kormány nemzeti konzultációs plakátjainak őrzését, az ORFK azt válaszolta: „a rendőrség továbbra is ellátja Alaptörvényben rögzített feladatát, minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel megőrzi a közrendet és a közbiztonságot”.

Vasárnapra virradó éjszaka a rendőrség előállított a budapesti Városligetből hat embert – az Együtt aktivistáit –, akik a bevándorlásról szóló, kritikusai szerint idegenellenes indulatokat szító óriásplakátokat rongáltak meg, ezért ellenük szabálysértési eljárás indult. A Kettős Mérce blog nyilvánosságra hozott egy rendőri jelentést, amely szerint a rendőröket tudatosan küldte az alosztályvezető a plakáthoz a Gundel környékére, azzal az utasítással, hogy figyeljenek a plakátra, de úgy, hogy „rendőri mivoltuk rejtve maradjon”.

A jelentésből az is kiderül hogy a műveleti alosztály még két járőre látott el hasonló feladatot, ők a III. kerületben. Erre állítólag azért volt szükség, mert a rendőrök elöljárója olvasott egy cikket az Indexen, amely szerint kétezer forint jutalmat ajánlottak fel a plakátok megrongálóinak. A rendőrök teljesítették a parancsot, a szolgálati autót távolabb letéve, „felszerelésüket rejtve”, rádió nélkül elvegyültek a járókelők közt, így fogták meg később a plakátrongálókat.

Ha tehát valódi a jelentés, szombat éjszaka Budapesten legalább hat rendőr védte a nemzeti konzultáció plakátjait. Ezt tagadja a rendőrség hivatalos válasza, amely szerint „kizárólag plakátok szemmel tartásával” senki nem foglalkozott, ők állítólag csak a közrendre és közbiztonságra vigyáztak.