Leszoktak a fém- és kábellopásról a magyarok

Fotó: AFP / NOEL CELIS

-

Négy éve a vasútnál még 300 káreset volt, az idén már csak 17.


Minimálisra csökkent a fém- és kábellopások, valamint a rongálások száma és az illegális fémkereskedelem a 2013-ban bevezetett szabályozásnak köszönhetően – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az NGM szerint 2012-ben még több mint 2000 káresetet jelentettek Magyarországon, tavaly viszont ez a szám 100 alá csökkent. A MÁV-nál 2013 első három negyedévében több mint 300 káresetet regisztráltak, 2017 azonos időszakában viszont már csak 17-szer történt kábellopás.

A tárca szerint a fémlopások és az illegális fémkereskedelem jelentős gazdasági károkat okozott, veszélyeztette az élet- és vagyonbiztonságot, illetve a közszolgálat biztonságát.

A fémtörvény 2013. novemberi hatályba lépése előtt a kárérték több mint egymilliárd forint volt évente, a szabályozás bevezetése után viszont évről évre csökkent. Tavaly már kevesebb, mint 32 millió forintnyi kárértéket regisztráltak a közszolgáltatók. 2016-ban a fővárosi csatornázási és a vízműveknél egyáltalán nem volt fémlopásokból eredő kár.

A kormány célja, hogy a fémlopás minden szektorban megszűnjön, a feketekereskedelem teljesen visszaszoruljon, valamint a szabályokat betartó fémkereskedők adminisztratív terhei csökkenjenek és gazdaságilag fejlődjenek. Ennek érdekében az NGM egyeztet a NAV képviselőivel, a szakmai szervezetekkel, és a közszolgáltatókkal. A fémtörvény aktuális eredményei alapján a káresetek további csökkenésére számítanak a jövőben.