Leszbikus rabokkal és szexkutatókkal vigasztalódunk

Forrás: FX Network

-

Igaz, hogy véget ért minden idők egyik legjobb sorozata, a Mad Men, de nem muszáj elkenődni, mert őszig sem kell várni a Don Draper által hagyott űr betöltésére, a nyár is tele lesz szupernek ígérkező sorozatokkal. Új sztárokkal folytatódik a True Detective, David Duchovny nyomozóként tér vissza, Denis Leary kiégett rockzenészként próbálkozik, és a női börtön túlfűtött világába is visszazökkenünk hamarosan. Összeszedtük a nyár tíz legvonzóbb sorozatát, amerikai bemutatódátumuk sorrendjében.


Grace and Frankie (május 8.)

Rögtön a teljes első évadot elérhetővé tették ebből a kedves sorozatból, amit már meg is újítottak a második évadra. Üdítő módon itt nem huszonévesek párkapcsolati mizériáit követjük, hanem négy hetven körüli emberét. Jane Fonda és Martin Sheen figurája mintegy negyven éve házas, akárcsak barátaik (Lily Tomlin és Sam Waterston), de a két férj egy szép napon bejelenti, hogy már húsz éve viszonyt folytatnak egymással, szeretnének elválni feleségeiktől, és összeházasodni. A két címszereplő nő igazából sosem bírta egymást, csak férjeik miatt jártak össze, de most, hogy ugyanazon a krízisen mennek keresztül, kénytelenek egymásra támaszkodni. Tomlin és Fonda dinamikája remek, aki elkezdi, nem fogja tudni félbehagyni ezt a sorozatot.Wayward Pines (május 14.)

Blake Crouch nemrég magyarul is megjelent regénytrilógiája alapján készült a sorozat, amelyben Matt Dillon egy titkos ügynököt alakít, aki eltűnt kollégái után kutatva autóbalesetet szenved, majd egy Wayward Pines nevű idahói kisvárosban találja magát. A helyiek gyanúsan viselkednek, neki se pénze, se mobilja, és amikor rájön, hogy jobb lesz innen mihamarabb lelécelni, akkor jön az igazi meglepetés: a várost áthatolhatatlan fal veszi körül. Az enyhe M. Night Shyamalanos beütés (ő a sorozat egyik producere és rendezője) ellenére elég hatásosan indult a széria, és a szereplőgárda is elsőosztályú: Dillon mellett Juliette Lewis, Toby Jones, Shannyn Sossamon, Carla Gugino, Melissa Leo, Terrence Howard és Hope Davis is szerepel benne. Érdekesség: az egyik epizódot Antal Nimród rendezte.Aquarius (május 28.)

Egy évet sem kellett várni arra, hogy a Californication befejeződése után David Duchovny visszatérjen a tévébe, és bár a most egyszerre kijövő, tizenhárom részes Aquarius teljesen más típusú sorozat, az előzeteséből úgy tűnik, Duchovny ebben is egy szemtelenül magabiztos, lefegyverző figurát alakít. Egy kaliforniai nyomozót játszik, aki a 60-as években egy nyomozás során Charles Manson nyomába ered, akinek a lelkén ekkor még csak néhány testi sértés és nemierőszak-kísérlet szárad, a hírhedt gyilkosságok majd csak ezután jönnek. Ebből arra következtetünk, hogy John McNamara (Lois és Clark, Fastlane, Az igazságosztó) új sorozata nem kifejezetten a boldog és megnyugtató végkifejlet felé halad majd.Orange is the New Black (június 12.)

A női börtönben játszódó sorozat második évada egy sokkoló, de kicsit vicces halállal fejeződött be, a harmadik évad eseményeiről pedig az előzetes nem sokat árul el, inkább csak a hangulatot festi le: a csajok közt ismét sok könnyes drámában, agresszív konfliktusban és könnyed marháskodásban lesz részünk – az OITNB eddig is attól volt olyan erős, hogy nagyon ügyesen egyensúlyozott a súlyos és egészen dilis pillanatok közt. Azért annyit ki lehet venni az előzetesből, hogy visszatér Alex, Piper szerelme/nemezise, aki szokása szerint alaposan felkavarja a dolgokat, például összeverekszik Lori Petty frissen érkezett figurájával, aki úgy tűnik, az évad egyik fontosabb szereplője lesz. Crazy Eyesban pedig még mindig lehet bízni, hogy szállítja az őrületet, most egy olyan erotikus írásművet alkotott, amelyben két ember négy másik emberrel és néhány űrlénnyel lép – minden bizonnyal szexuális jellegű – kapcsolatba. Netflix-szokás szerint egyszerre érkezik az egész sorozat, még szerencse, hogy egy pénteki napon.True Detective (június 21.)

Egyértelműen a tavalyi év legnagyobb tévés durranása volt a True Detective (itt írtunk róla), ami sötét, titokzatos sztorijával és beteg atmoszférájával annyira bevonta a nézőket, hogy az emberek világszerte gyártották az elméleteket a Rust és Marty (Matthew McConaughey és Woody Harrelson) által keresett sorozatgyilkosról és az epizódokban „elrejtett” utalásokról – amelyek jelentős részéről aztán kiderült, hogy Nic Pizzolatto író és Cary Fukunaga rendező abszolút nem szándékosan tette bele őket. Nehéz elképzelni, hogy a folytatás is annyira hatásos lesz, amennyire az első évad volt: bár az író Pizzolatto maradt, a következő nyolc részt több rendező csinálta, teljesen új szereplőgárdával és helyszínen. A második évad Kalifornia lepukkant részein játszódik, és egy gyilkossági ügy a kiindulópontja, amelynek megoldásán egyszerre hárman kezdenek dolgozni, Taylor Kitsch, Rachel McAdams és Colin Farrell. Vince Vaughn pedig egy bűnöző, aki szintén érintetté válik valamiképpen a dologban.Masters of Sex (július 12.)

A 2013-as első évadot még szeptemberben kezdték adni, de már a tavalyi, második szezon kezdetét is előrehozták júliusra, és szerencsére idén is ez marad a menetrend. Az ember szexuális viselkedésével kapcsolatos úttörő tanulmányairól ismert Masters és Johnson páros valós történetén alapuló sorozat fő erőssége a szereplőgárda: Lizzy Caplan és Michael Sheen párosa iszonyú jól működik a vásznon, intellektuális és szexuális csörtéiket egyhamar nem fogjuk megunni. A második évadban ráadásul egyre jobban kibontakozott Masters feleségének, Libbynek (Caitlin FitzGerald) a figurája is, kíváncsiak vagyunk, hogy az ő függetlenedési törekvései merre mennek tovább – bár az igaz sztorit ismerve a végkifejlet nem kétséges.Sex&Drugs&Rock&Roll (július 16.)

Denis Learytől már sok felejthetetlen dolgot kaptunk, többek közt a Rescue Me!-t, az Asshole-dalt, a kiváló alakítását az Egy híján túsz (The Ref) című Ted Demme-filmben, és most új sorozattal jön. A Sex&Drugs&Rock&Rollban, amelynek írója és főszereplője is, egy Johnny Rock nevű, kiöregedett rockzenészt játszik, aki húsz év múltán próbálja újraegyesíteni egykori zenekarát, amely pont az ő alkoholt, drogokat és nőket mértéktelenül fogyasztó életmódja miatt nem futott be anno. Mint az alábbi, egészen rövid teaserből is kiderül, figurájának van egy felnőtt lánya is, aki szintén zenei pályára lépett, és akivel, lefogadjuk, hogy nem ápol teljesen harmonikus viszonyt.Wet Hot American Summer: First Day of Camp (július 17.)

A 2001-es Wet Hot American Summer (a magyar címét nem vagyunk hajlandók leírni) a mozikban ugyan megbukott, de később kisebb kultsiker lett. David Wain filmje 1981-ben játszódik, egy nyári tábor utolsó napján, amikor mindenki gyorsan még megpróbál összejönni mindenkivel. A túlkoros táborlakók közé tartozott Bradley Cooper, Paul Rudd, Amy Poehler és Ken Marino is, akik pláne túlkorosan térnek vissza most a nyolcrészes (egyszerre megjelenő) előzménysorozatban, ami ugyanannak a tábornak az első napját meséli el. Olyan arcok csatlakoznak még hozzájuk, mint Jon Hamm, Jason Schwartzman, Kristen Wiig, Chris Pine és Josh Charles. Könnyen elképzelhető, hogy nagyon fárasztó lesz, de ezt a csapatot nem fogjuk tudni nem nézni.You're the Worst (július)

Imádtuk a művészek PR-osaként dolgozó, szétesett Gretchen (Aya Cash) és az egocentrikus író, Jimmy (Chris Geere) összegabalyodását az első évadban: a megszokott recepttől eltérően itt nem egy igaz szerelmet kereső cuki lány csetlés-botlásán nevetgélhettünk, hanem azt figyeltük, hogyan próbál két, párkapcsolatokban csalódott, önző ember kezdeni valamit egymással, ami nagyon vicces és életszerű volt. Ott búcsúztunk el tőlük, hogy éppen összebútoroztak, de rögtön látszott, hogy mindkettejük tele van kételyekkel azzal kapcsolatban, hogy működni fog-e a dolog. Nyilván nem fog.


You're the Worst

Aya Cash és Chris Geere a You're the Worst első évadában


Difficult People (augusztus)

A Hulun megy majd ez a sorozat, amelytől az alkotói/szereplői miatt nagyon sokat várunk: a producere Amy Poehler, a két író-főszereplő pedig Billy Eicher, aki a Billy on the Street című szenzációs járókelő-szívató műsort csinálja, és Julie Klausner, aki a How Was Your Week? című népszerű, humoros podcast házigazdája. Két New York-i jó barátot alakítanak; egyikük pincér (Eicher), a másikuk sikeres blogger (Klausner), azonban mindketten arról álmodoznak, hogy humoristák lesznek, és esténként egy stand-up klubban próbálgatják a tehetségüket. Közben pedig mindenféle zűrös ügybe keverednek a városban egy édeshármastól kezdve egy autóbalesetig. (Mivel a sorozatból még nem adtak ki se képet, se előzetest, alább a Billy on the Street egyik remek epizódját kötöttük be.)Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!