Leszavazták, nem indul EU-s eljárás Magyarország ellen

Fotó: Marc DOSSMANN/PHOTO EXPRESSION

-

Nincs esélye a 7. cikk alkalmazásának, de a liberális frakció ragaszkodott ahhoz, hogy szavazzanak róla az EP illetékes bizottságában.


Nagy többséggel utasította el az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) azt a liberális kezdeményezést, hogy kerüljön napirendre az úgynevezett 7. cikk szerinti eljárás megindítása Magyarország ellen. A javaslatot 31 képviselő utasította el, 18-an támogatták, és ketten tartózkodtak. A képviselőcsoportok koordinátorai már a múlt héten megállapodtak arról, hogy a bizottság ne vegye napirendre a kezdeményezést, ehelyett inkább szóbeli kérdés formájában tudakolja meg az Európai Bizottságnál, miért késik a jelentés, amit szeptemberre kellett volna elkészítenie a testületnek Magyarországról. A koordinátorok döntése ellenére a liberális képviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy a napirendre vételről az egész bizottság név szerint szavazzon.

A liberális képviselőcsoport szeptember második felében a menekültválság miatt elfogadott törvénymódosítások miatt kezdeményezett eljárást Magyarország ellen. Az uniós szerződés 7. cikke az unió alapértékeit hivatott védeni, végső esetben azzal, hogy felfüggeszti a tagállam szavazati jogát. Még soha egyetlen tagállam ellen sem indítottak ennek alapján eljárást. A procedúra több lépésből áll, és olyan többségnek kell hozzá az EP-ben és az Európai Tanácsban is, ami valószínűtlenné teszi, hogy valaha is bevessék, hacsak nem történik valahol katonai hatalomátvétel.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője azt mondta, hogy a többség szerint ahhoz a nyári döntéshez kell ragaszkodni, hogy az Európai Bizottság készítsen jelentést Magyarországról. „Ennek a vizsgálatnak a lezárásaként még mindig lehetséges a 7. cikk első paragrafusának életbe léptetése” – mondta Niedermüller. A DK-s politikus szerint a szociáldemokrata frakció és benne a DK nem ellenzi az eljárás megindítását, de tisztában van azzal, hogy egyelőre nincs meg az ehhez szükséges kétharmados támogatás az EP-ben, sem a négyötödös többség a tanácsban. Ha pedig a plénum elé kerül, és leszavazzák a kezdeményezést, akkor hosszú időre le is kerül a napirendről, de úgy véli, ezzel lehet hosszú távon nyomást gyakorolni a magyar kormányra.

Monika Hohlmeier, a Fideszt is soraiban tudó néppárt koordinátora a néppárti frakció honlapján közzétett írásában porhintésnek nevezi a kezdeményezést a liberálisok részéről. A német konzervatív politikus felidézi, hogy a liberális miniszterelnök vezette Szlovénia is könnygázt alkalmazott határon a szabálytalanul belépni igyekvő migránsok ellen, a szintén liberálisok vezette Dánia is a migrációt korlátozó jogszabályokat tervez, Csehország liberális miniszterelnök-helyettese pedig gazdasági öngyilkosságnak nevezte Angela Merkel német kancellár álláspontját.