Leszavazták az ENSZ-ben a fenyegetőző Trump döntését

Fotó: DPA / OREN ZIV

-

Magyarország tartózkodott, mert nem kommentálja az USA külpolitikai döntéseit. Budapest álláspontja a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban nem változott.


Az ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett elfogadta a határozatot, amely elítélte Donald Trump döntését, hogy az USA Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Huszonegy állam nem vett részt a voksoláson. Az USA és Izrael mellett nemmel szavazott Guatemala, Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek.

Az ENSZ-közgyűlés annak ellenére fogadta el a határozatot, hogy Trump az amerikai támogatások megvonásával fenyegette meg az ellene szavazó államokat. Az ENSZ Közgyűlésének határozatai jogilag nem kötelezőek, de nagy politikai súlyuk van.

A határozat "érvénytelennek és semmisnek" nyilvánította az amerikai elnök döntését. A vitában az amerikai ENSZ-nagykövet újfent azzal fenyegette meg a 193 tagországot és az egész világszervezetet: amennyiben megszavazzák Trump döntésének elítélését, Washington megvonja a támogatást.

Nikki Haley szerint az ENSZ egyetlen voksolása sem változtat az USA döntésén, és a nagykövetség áthelyezése Tel-Avivból Jeruzsálembe "a helyes lépés". Az USA "úgy fog emlékezni erre a napra, mint amelyen támadás érte a közgyűlés részéről azért, mert szuverén nemzetként gyakoroltuk jogunkat" – mondta Haley. "Emlékezni fogunk erre a napra, amikor majd ismét felkérnek bennünket, hogy a világ legnagyobb támogatójaként fizessük be hozzájárulásunkat az ENSZ-nek."

A szavazás előtt Jemen ENSZ-nagykövete "minden békeszerető országot" arra szólított, hogy támogassa az elítélő határozattervezetet. A nagykövet "a palesztin nép és az arab nemzetek jogai és a világ valamennyi muszlim és keresztény embere otromba megsértésének" nevezte Trump döntését. Szerinte az amerikai döntés megsértette a nemzetközi jogot.

A határozat ugyan győzelmet jelent a palesztinoknak, ám az igenlő voksok száma jóval kevesebb, mint amennyire számítottak. A tartózkodók és a voksoláson részt nem vett államok magas azt jelzi, hogy Washington fenyegetőzése és nyomásgyakorlása nem maradt hatástalan.

Bogyay Katalin ENSZ-nagykövet azt mondta: a voksoláson Magyarország tartózkodott. A hivatalosan szavazatmagyarázatnak nevezett rövid felszólalásában azt hangsúlyozta: Magyarország nem kommentálja az USA külpolitikai döntéseit, álláspontja a közel-keleti békefolyamattal kapcsolatban nem változott. Az EU tagjai közül Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország és Románia is tartózkodott.