Lesz német neonáci az Európai Parlamentben

Fotó: AFP / Johannes Eisele / AFP / Johannes Eisele

-

A hitlerista német neonácik fennállásuk legjobb EP-választási eredményét érték el azzal, hogy bejuttattak egy képviselőt.


Az EP-választások németországi eredménye egy meglepetéssel már mindenképp szolgált: a nyíltan neonáci, hitlerista Német Nemzeti Demokrata Pártnak (NPD) történetében először sikerült egy képviselőt küldenie Brüsszelbe. Az NPD sikere nem annyira népszerűségének, mint inkább a német Alkotmánybíróság év elejei döntésének köszönhető, ugyanis eltörölte az ötszázalékos küszöböt. Így az NPD idei másfél százaléka elég volt ahhoz, hogy a német neonácik jelöltje, Udo Voigt a 99 német képviselői hely egyikét megszerezze. A politikus ellen államellenes és rasszista bűncselekmények miatt többször is nyomoztak, egy esetben négy hónapra el is ítélték. A német NPD sokkal radikálisabb, szélsőségesebb, mint akár a magyar Jobbik, a párt egyértelműen a szkinhedmozgalom politikai szárnya, így legfeljebb a görög Arany Hajnallal tudnak együttműködni. A németországi választások igazi meglepetése azonban a jobboldali populista „Alternatíva Németországnak“ (AfD) párt: az euróellenes erő majdnem hét százalékot szerzett, és ezzel maga mögé utasította a liberálisokat is.


Ide kattintson tovább, ha több EP-választásos tartalomra kíváncsi

Az EP-választást élőben követheti percről percre: részvételi adatok, szavazó politikusok, Facebook-posztok és érdekességek, minden egy helyen – ide kattintva meg is nézheti. Igaz-e a legenda, hogy az Európai Parlamentben az MSZP- és Fidesz-képviselők egyetértenek a legtöbb kérdésben? Kik a legnagyobb ellenfelek az EP-ben? Mi folyik ott egyáltalán? Öt év több mint 7000 szavazásának elemzésével és vizualizációjával válaszolunk a kérdésekre. Három konkrét sztorit is megnézünk – ide kattintva olvashatja EP-snowfallunkat.