Lesz miből fizetnie Görögországnak

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

Görögország annyi pénzt kapott az uniós segélyalapból, hogy teljesíteni tudja törlesztési kötelezettségeit.


Az Európai Unió 28 tagállama hivatalosan is jóváhagyta, hogy 7,16 milliárd euró áthidaló kölcsönt nyújtsanak Görögországnak az uniós segélyalapból, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmusból (EFSM) - jelentette be Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke Brüsszelben.

A három hónapos lejáratú hitel már hétfőtől Görögország rendelkezésére áll, így elhárult az azonnali államcsőd veszélye.

Görögországnak hétfőn 4,2 milliárd eurót kell törlesztenie az Európai Központi Banknak (EKB): 3,5 milliárd eurót tesz ki a lejáró görög államkötvények értéke, további 700 millió euró pedig kamatfizetési kötelezettség. Ha nem fizetne Görögország, azzal euróövezeti tagságát kockáztatná. Az áthidaló hitelből kell rendeznie a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló hátralékát is Görögországnak, amely június 30-án egy nagyjából 1,6 milliárd eurós, július 13-án pedig 456 millió eurós számlát nem fizetett ki.

Az EFSM-ből biztosított 7,16 milliárd euró arra lesz elegendő, hogy Görögország augusztus 20-ig teljesíteni képes törlesztési kötelezettségeit.