Lesz gyógymód a legagresszívabb leukémiára

-

Daganatos sejteket alakítottak át immunsejtekké a Stanford Egyetem tudósai, a felfedezés révén távlatilag alternatív terápiát dolgozhatnak ki az egyik legagresszívabb leukémiaféleség kezelésére.


A kutatást ismertető tanulmányt az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tette közzé.

„Az úgynevezett B-sejtes akut limfoid leukémia, különösen a Philadelphia-kromoszómának nevezett génmutáció megléte esetén a vérrák rendkívül agresszív formája, amelynél igen rosszak a betegek életkilátásai” – hangsúlyozta a kutatásokat irányító Ravi Majeti professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Mint kiemelte, a felfedezés majdhogynem a véletlennek köszönhető. „Próbáltuk életben tartani a tumorsejt-tenyészeteket különböző tápszerek és növekedési faktorok adagolásával” – ismertette az előzményeket a professzor.


A kutatócsoport egyik tagja a tenyészetet mikroszkóp alatt tanulmányozva figyelt fel arra, hogy némely sejt makrofággá (falósejtté) alakult át. Az okokat elemezve a tudósnak egy korábban olvasott tanulmány jutott eszébe, miszerint az egereknél a B-limfociták előalakjai makrofágokká alakulnak át a gének átírását segítő fehérjék (transzkripciós faktorok) hatására. Ennek alapján a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a daganatos sejtek átalakulását a meghatározott DNS-szakaszokhoz kötődő "fehérjekoktél" idézte elő.


A leukémiás sejtek nemcsak olyan fehérvérsejtekké alakultak, amelyeknek az immunrendszerben a kórokozók megsemmisítése a feladata. Kémiai „lenyomatuk" alapján kinyomozzák és kiiktatják a daganatos sejteket is.

Más daganatellenes kezelések, így a kemoterápia is arra ösztönzi az immunrendszert, hogy vegye fel a harcot a daganatos sejtekkel, ám mint Ravi Majeti rámutatott, a Stanford Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogy a gyilkos sejteket gyógyító sejtekké változtassák át.

A daganatos sejtek átprogramozása a leukémia gyógyításában kínál új utakat, de a specifikus gyógyszerek kifejlesztése még hosszú éveket vesz majd igénybe.


„Mindeddig csupán sejttenyészetekkel végeztünk kísérleteket. A továbbiakban állatmodelleken végzünk kutatásokat, és csupán ezek sikeressége alapján tervezhetjük távlatilag a klinikai vizsgálatokat" - vázolta a projektet Ravi Majeti.