Lesz Brexit, de csak átmeneti időszak után

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Tűzszünetet kötött a brit kormány két erős frakciója. Elvetették, hogy a Brexitet akár megállapodás nélkül is végrehajtják.


Fontos vitának vetett véget a brit pénzügy- és a külkereskedelmi miniszter. Philip Hammond és Liam Fox közös cikkükben azt írták, szükség van átmeneti időszakra, de ez nem jelentheti a Brexit elkerülését. A The Sunday Telegraph-ban azt írták, az ország érdekei azt diktálják, hogy legyen átmeneti időszak, ez azonban nem tarthat korlátlan ideig és nem szolgálhat arra, hogy az Egyesült Királyság az EU tagja maradjon. Az átmeneti periódussal csökkenteni lehet a bizonytalanságot az üzleti szférában.

Hammond és Fox egyetért, hogy az átmeneti időszakban Nagy-Britannia már nem lesz az EU-ban, kivonul az egységes belső piacról és a vámunióból. A szigetország tagsága várhatóan 2019 márciusában szűnik meg.

Viszont a bevándorlás szigorítása – ez volt a referendum sikerének kulcsa – nem jelenti azt, hogy nem érkeznek majd munkavállalók az EU-ból.

A határellenőrzésnek zökkenőmentesen kell működnie az átmeneti időszak alatt. "Az interneten vásárolt áruknak át kell jutniuk a határon, a vállalkozásoknak el kell látniuk az EU-ban lévő ügyfeleiket" – írták. A brit cégeknek pedig továbbra is hozzá kell férniük a tehetséges munkavállalókhoz, köztük az EU-ból érkezőkhöz.

A pénzügy- és a külkereskedelmi miniszter szerint a "cliff edge Brexitet", a tagság rendezetlen, akár megállapodás nélküli megszűnését. Az átmeneti időszak után tartós, szerződéseken alapuló kapcsolatokat akarnak az Egyesült Királyság és az EU között, a biztonságpolitikában és a kereskedelemben is fontos a lehető legszorosabb együttműködés.

Hammond és Fox eddig ellentétes véleményen volt a legfontosabb kérdésekben. Előbbi a zökkenőmentes átmenet és a gazdasági kockázatok csökkentésének jelentőségét hangsúlyozta, és úgy vélekedett, "nem sok minden" változik a tagság megszűnésének másnapján. Utóbbi viszont a Brexitben rejlő lehetőségeket emelte ki, és azt hangsúlyozta, hogy a tagsággal együtt 2019-ben megszűnik a személyek szabad áramlása is.

Közös cikkükben azt írták, a kormány minden tagja azon fáradozik, hogy a kilépés zökkenőmentes legyen: a lehető legkevésbé zavarja meg az emberek és a vállalkozások életét, ne sodorjon veszélybe munkahelyeket és ne romoljon az életszínvonal.

A cikk azt jelezheti, hogy a kormányban a kettejükhöz köthető csoportok tűzszünetet kötöttek. Theresa May kabinetjének Brexit-stratégiája nyílt vita tárgya azóta, hogy a konzervatívok elvesztették alsóházi többségüket az előrehozott választásokon, és csak külső segítséggel tud kormányozni. A kormány a jövő héten több fontos kérdésben is részletesen ismerteti álláspontját.

Közben David Miliband korábbi munkáspárti külügyminiszter újabb népszavazásra szólított fel. A The Observerben megjelent írásában sürgette a kormánypárti és az ellenzéki politikusokat, hogy fogjanak össze a Brexit legrosszabb következményei ellen. Szerinte a tavalyi népszavazás példátlan esete a gazdasági károkozásnak. "Azt mondják, tiszteletben kell tartanunk a referendum eredményét. Így van. De a demokrácia nem ért véget 2016. június 23-án" – írta. A referendum nem lesz kifogás, ha az országot letaszítják a szikla pereméről – utalt a rendezetlen kilépés veszélyeire.