Lesújtó az ENSZ véleménye az Orbán-kormány menekültpolitikájáról

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A világszervezetnél úgy látják, hogy éppen az áldozatokat sodorja veszélybe a parlament előtt lévő új törvénycsomag.


Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) mély aggodalommal tölti el az a menekültügyi jogszabályok módosítására vonatkozó javaslatcsomag, amely a héten került a Magyar Országgyűlés elé. Az UNHCR azt szorgalmazza, hogy gyorsított eljárás helyett inkább konzultáljanak a civil társadalommal és a Menekültügyi Főbiztossággal a javaslatok jogszerűségéről, valamint háborús konfliktusok elől menekülőkre gyakorolt hatásáról.


A parlament a július 3-ia, pénteki ülésén vitatja meg, hogy a javasolt változtatásokat sürgősséggel tárgyalja-e a július közepén kezdődő szünet előtt.


A javaslatok elfogadása több ezer olyan ember életére lenne végzetes hatással, akik Magyarországon próbálnak biztonságra lelni

mondta Montserrat Feixas Vihé, az UNHCR budapesti székhelyű Közép-európai Regionális Képviseletének vezetője. Ezért arra kérik a magyar kormányt és a képviselőket, biztosítsák, hogy a menekültügyi jogszabályok módosításai összhangban maradjanak a nemzetközi és regionális menekültvédelmi sztenderdekkel.


A vitatott javaslatok között szerepel a menedékjogi kérelmek megfelelő garanciák nélküli, gyorsított eljárásban történő vizsgálata, a menedékkérők visszaküldése olyan, az Európai Unión kívüli országokba, ami nem biztonságos számukra, valamint a menedékkérők, ezen belül nők, gyermekek és különleges szükségletekkel bírók hosszas fogva tartásának fenntartása.

Közleményében a főbiztosság megállapítja, hogy bár Magyarországnak jogában áll kerítést építenie a határain,


de ezt úgy kell végezni, hogy az segítse a menekültek jogainak védelmét, az intézkedéseknek pedig összhangban kell lenniük az államok nemzeti, európai uniós és nemzetközi jogban foglalt felelősségével, ideértve a menedékkérés jogának biztosítását.

Az ENSZ-szervezet szerint a tervezett kerítés valójában még inkább az emberkereskedőknek és embercsempészeknek szolgáltatja ki a menekülteket.


Magyarországon 2015 első hat hónapjában 61 000 ember nyújtott be menedékkérelmet. A menedékkérők hozzávetőleg 80%-a háborús övezetből – Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezett és legtöbbjük feltehetőleg nemzetközi védelemre szorul - állapítja meg a Menekültügyi Főbiztosság.