Lesöpörte az asztalról a Momentumos népszavazási kezdeményezést az NVB

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Kádár Barnabás arról akart népszavazást, hogy lehessen-e harmadszor is újraválasztani egy miniszterelnököt. Más kezdeményezések is elbuktak.


A Momentum elnökségi tagja, Kádár Barnabás kettő, míg Vágó Gábor korábbi parlamenti képviselő nyolc népszavazási kezdeményezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Ezek főleg a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatosak, bár a miniszterelnök hivatali idejéről is kezdeményeztek volna népszavazást.

A tízből egy kérdést fogadott el a választási bizottság:


Egyetért-e Ön azzal, hogy a korrupciós bűncselekmények büntethetősége legalább tizenkét év elteltével évüljön el?

Ezzel nehezebbé válna a korrupciós ügyek elsimítása, mert több ideje lenne a hatóságoknak felderíteni ezeket.
Kilenc másik kérdést viszont elutasítottak. Ezek között volt olyan, ami azt célozta meg, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaságoknak kötelező legyen közzétenni az interneten a szerződéseiket, amiket kötöttek. Az NVB ezt azért utasította el, mert ha esetleg megszavaznák, az túlzottan korlátozná a személyes adatok védelméhez való jogot.
Az elutasított javaslatok között volt Kádár Barnabás két kérdése is: a két, eltérően megfogalmazott javaslat célja, hogy az emberek dönthessenek arról, hogy lehet-e egy miniszterelnököt harmadszor is újraválasztani. A választási bizottság 7:3 és 6:4 arányban utasította el a kérdéseket. Azzal indokolták a döntést, hogy ha az emberek ezt megszavaznák, akkor módosítani kellene az alaptörvényt.

A döntések nem jogerősek, 15 napig fellebbezhet a Kúriánál Vágó Gábor és Kádár Barnabás.