Lesből támad az ebola

Fotó: Getty Images / John Moore

-

Sierra Leone azt hihette, hogy vége a járványnak, most azonban hónapok után újabb megbetegedést észleltek: egy kilenc hónaposan elhunyt gyermek szervezetében mutatták ki a vírust.


Hónapok után újabb ebolás megbetegedést észleltek Sierra Leone keleti részén, Kailahun régióban, ahol egy kilenc hónaposan elhunyt gyermek szervezetében mutatták ki a vírust. A hatóságok szombati tájékoztatása szerint a szülők egészségesek. A csecsemő a halála előtti napon vért kapott, elképzelhető, hogy ez volt fertőzött, és így kapta el a betegséget.

A körzet volt az egyik fészke a mostani ebolajárványnak – tavaly nyáron hetente 80 megbetegedést észleltek a térségben –, az elmúlt négy hónapban azonban nem jeleztek ebolás esetet.

Az ebolajárványban eddig 3800-an haltak meg Sierra Leonéban. A kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai országok közül Libériából is újabb megbetegedésről érkezett hír, pedig hetek óta nem jelentettek új esetet. A mostani járványban több mint 10 300-an vesztették életüket, túlnyomó többségében Libériában, Sierra Leonéban és Guineában.