Lesből lőttek a két rendőrre Fergusonban

Fotó: MTI/MTVA / Jeff Roberson

-

HÁTTÉR

Nem kósza lövedékek találták el a Missouri állambeli Fergusonban azt a két rendőrt, akik csütörtök hajnalban megsebesültek. Jon Belmar St. Louis megyei rendőrfőnök szerint lesből lőttek a hatóság embereire.


Tüntetők meglőttek két rendőrt csütörtök hajnalban az egyesült államokbeli Fergusonban, ahol rendszeresen tiltakozó akciókat tartanak tavaly augusztus óta, mert akkor egy rendőrtiszt dulakodás közben agyonlőtt egy fegyvertelen, fekete bőrű tinédzsert. Most éppen egy rendőrségi épület előtt tartottak demonstrációt, miután március 19-i hatállyal bejelentették a város rendőrfőnöke, Thomas Jackson lemondását, és azt, hogy a távozó vezető az egyévi fizetésével megegyező végkielégítést kap.


Az egyik rendőrt a vállán, a másikat az arcán érte találat. Belmar szerint egyikük sem szenvedett maradandó sérüléseket. A rendőrfőnök elmondta, hogy a rendőrök nem viszonozták a tüzet, de arra figyelmeztetett, hogy a jövőben másképp is dönthetnek. A rendőrség megkezdte a nyomozást a tettes vagy tettesek kilétével kapcsolatban.


Fergusonban Darren Wilson rendőr tavaly augusztusban lelőtte a 18 éves, fegyvertelen afroamerikai Michel Brownt. A halálos kimenetelű incidens idején Brown megütötte a rendőrt és megkísérelte megszerezni a szolgálati fegyverét.
A fiatalember halálát követően országszerte hetekig tartó, esetenként zavargásokig fajuló tiltakozások kezdődtek a rendőröknek a feketékkel szembeni kíméletlen fellépése miatt. Wilson ügyében novemberben az illetékes vádesküdtszék úgy határozott, hogy nem állítja bíróság elé, ami miatt újabb tüntetések törtek ki.

Március elején az igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem emel szövetségi vádat az emberi jogok megsértésének címén Wilson ellen. A tárca egy ugyanekkor nyilvánosságra hozott jelentésben rasszista elfogultságot állapított meg a fergusoni hatóságoknál. A vizsgálat szerint a város rendőrségén, a helyi börtönben és a bíróságon is folyamatosan hátrányos megkülönböztetésben részesítették az afroamerikai személyeket.
A minisztérium több mint kéttucatnyi javaslatot fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne javítani a fergusoni rendőrség és bíróság munkáját. Holder miniszter kijelentette, hogy a tárca számon fogja kérni az ajánlások végrehajtását.

Jackson rendőrfőnököt megelőzően John Shaw, a városi közigazgatás igazgatója és Ronald Brockmeyer fergusoni bíró is bejelentette távozását, a missouri legfelsőbb bíróság pedig Roy Richter fellebbviteli bírót átirányította a város peres ügyeinek intézésére. A múlt héten két fergusoni rendőrnek rasszista e-mailek miatt mondtak fel, Darren Wilson pedig már korábban kilépett a testület kötelékéből.