Lepergett a legmenőbb budapesti tűzfalfestmény

Forrás: Neopaint

-

Hatalmas darabok szakadtak ki szeptember végén az Erzsébetváros jópofa, „lopakodó" tűzfalából. A vakolatot elbontották, a rajz helyén ma már csak az unalmas sárga fal van. A tervek szerint márciusban állítják helyre


Rehabilitálásra szorul Erzsébetváros egyik 2013-ban rehabilitált tűzfala: a Dob és a Csányi utca sarkán található rajzot már csak a fotókon lehet megnézni. Bolt előtt álló zöldséges, árakat író boltos, munkában lévő festő és virágot locsoló nyugdíjas is szerepelt az egyik leghangulatosabb hetedik kerületi falon. Mindezt ráadásul úgy rejtették el – realisztikusan megrajzolt háznak álcázva – hogy elsőre könnyen elsiklott felette a tekintet. Azt a poént pedig csak a kitartóbb bámészkodók és a helyiek vehették észre, hogy a festett zöldséges eladója valójában a fallal szemközti, valóban üzemelő üzletben dolgozik.


A falfestmény végét az okozta, hogy a vizesedő vakolat elkezdett leperegni. Az életveszélyes helyzetet a vakolat leverésével oldották meg.


Most így néz ki a tűzfal


Ennek úgy kellett volna bírnia, mint a Sixtus-kápolnának. Nem leesnie, hanem maximum lekopnia.

Két évet bírt a falfestmény


„Sajnos vizesedett a fal, ezért felül le kellett verni a vakolatot, majd úgy döntöttünk, hogy inkább újra vakoljuk a teljes felületet....márciusban újra fogjuk festeni, addig pasztellbarna lesz. Mi is nagyon sajnáljuk, de ez van" – írja a város színes tűzfalainak egy részéért, így a lepergő festményért is felelős Neopaint a Facebook-oldalán feltett kérdésre válaszolva.


Foltozgatni, javítgatni nem lehetett volna a vizesedés miatt újravakolt részeket, ezért döntöttek a sérült festmény villámgyors eltávolítása mellett – mondta a VS.hu-nak a csoport szóvivője. Márciusig pedig azért kell várni, mert a város legnagyobb festett tűzfalának átadása után már neki is ugrottak a következő projektnek. A javításra a Neopaint nem igényelt támogatást, saját zsebből javítják a képet. Ígéretük szerint még szebb is lesz.


Korábbi interjúnk a Neopaint csoporttal