Leparancsolnák a repülőkről a Note 7 telefonokat

Fotó: Europress/AFP/Josep Lago / Europress/AFP/Josep Lago

-

Az akkumulátor hibája több balesetet okozott.


Tiltsák be a Samsung Galaxy Note 7 használatát a repülőgépeken - ezt ajánlotta az amerikai szövetségi légügyi hatóság, az FAA a légitársaságoknak. Nem javasolják a készülék bekapcsolását, illetve azt, hogy a kézipoggyászba tegyék, és úgy vélik, lehet, ha a fedélzeti szórakoztató-rendszerekhez csatlakoztatják.

A Samsung a múlt héten jelentette be a Galaxy Note 7 készülékek visszahívását a töltéskor túlhevülő, robbanás- és gyulladásveszélyes akkumulátor miatt. Hétfőn egy ausztrál hotelben okozott nagyobb, 1380 dollárnyi kárt egy Samsung telefon, Dél-Koreában pedig egy egész garázs robbant fel a készülék miatt.

A japán közlekedési minisztérium pár órával a figyelmeztetés után arra kérte a légitársaságokat, hogy tájékoztassák az utasokat a telefon veszélyeiről. A Singapore Airlines és három ausztrál légitársaság a héten már betiltotta a telefon bekapcsolását és töltését. A második legnagyobb amerikai légitársaság, a Delta közölte, hogy folyamatos kapcsolatban van a légügyi hatósággal. Az United és az American Airlines egyelőre nem reagált a FAA felhívására.


Nagy kiesést jelenthet

A modellt augusztus 19-én dobták piacra, azóta 2,5 millió darabot adtak el belőle világszerte. A visszahívás nem csak a veszteségek miatt kellemetlen a cégnek (ez rosszabb esetben 5 százalék, 1.34 milliárd dollár kiesést jelent), de a balesetek költségeit is kifizetik, miközben versenytársai új készülékkel készülnek.