Leomlott egy középkori templomtorony Romániában

Fotó: Wikipédia

-

Péntek este leomlott a Brassó megyei Szászveresmart (Rotbav) középkori műemléktemplomának a tornya. Senki nem sérült meg, de kísérteties volt a hangja.


„A harmadik kondítás helyett az óriási robaj hallatszott.”

– helyi lakosok szerint a toronyóra a kilenc helyett csak kétszer kondította meg a harangot, mert a harmadik alkalomnál leomlott a torony. A Brassótól 24 kilométerre levő szász erődtemplom tornya és a templomhajó egy része péntek este kilenc órakor dőlt le – írja a Monitorul Expres.


A közvetlenül az E60-as európai út mellett álló erődtemplom a mintegy negyven méter magas tornyával jellegzetes látványosság volt a Brassóba utazó autósok számára. A lap beszámolója és képriportja szerint a torony az erőd belső udvara felé dőlt el, romjai a várfalakon belül maradtak. A katasztrófavédelem illetékese elmondta: az omlásnak nincsenek áldozatai. A katasztrófavédelem szombaton azt vizsgálta, hogy omlásveszély fenyegeti-e az épület megmaradt részeit.


A szászveresmarti templom egyike a legrégebbi barcasági szász templomoknak. Építése 1250-ben kezdődött. A templomot a 15. században erősítették meg és vették körül erődfallal. A templomtornyot lőrései és látványos szuroköntő nyílásai tették alkalmassá a védelmi feladatokra.