Lényfeltárás - bemutatták Lovasi könyvét

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Még 2012-ben, egy ártatlan baksai disznóvágáson lett ötlet, most itt az abból írt könyv. Kedden két körben indították útjára Lévai Balázs Lovasi-könyvét (Idáig tudom a történetet). Tömény Kispál- és/vagy Kiscsillag-hallgatóknak instant get.


Biztos volt, aki szeretett volna, de nem jutott el az Átriumba a Kispál András (Kispál és a Borz), Leskovits Lecsó Gábor (Kiscsillag, amúgy Pál Utcai Fiúk), Szabó Attila (Csík zenekar) zenéjével és a katonás Nagy Ervin felolvasásival finomhangolt Lovasi-könyvbemutatóra. Hála az égnek mi voltunk. Mielőtt elmondanánk, mit nyomott élőben a ruganyosan lépkedő, tényleg tök őszinte, a róla szóló könyvbemutatón szükségszerűen ikonná merevedő Lovasi, a témában érdeklődők számára mindenképp ide tesszük Simonyi Balázs részletes írását a nevezett könyvről.„Éppen kijöttünk a kolbászhúsból”

Kedélyes, egy-egy sztorit kiemelő, azt a rajongói közönség legnagyobb örömére elzenéltető, a petőfis Horváth Gergely által okosan moderált, láthatóan kitalált beszélgetés volt a keddi. A színpad mögött kivetítőn futottak még erősen nosztalgikus, beszkennelt fotók is, Lovasi Lovasi hátán. Nagy Ervin olvasott vezetékmérő melós időkről, novemberi esős-kutyaszaros utcákról, kocsmai filozófiáról, a kétezres évek zenés szoftverjeiről és a kék halálról. Kezdtünk szépen az elejéről: miképp jött a sok beszélgetésből összeállt, Lévai Balázs által írt és Lovasi által mesélt könyv ötlete. Elvicceskedték. Lovasi azt mondta, a kiégett, pénzéhes zenészekről szóló prekoncepciót igazolva összehoztak egy könyvet, amiből mindketten meggazdagodhatnak. Lovasi épített egy költséges passzívházat („szóval a rezsicsökkentés sem jelentetett különösebb boldogságot”) és elgondolkodott, mit lehetne hasznosítani a portfólióból. Hát a múltat. Már vett is belőle egy basszusgitárt.


-


Lévai az íráshoz beszélt Kispál Andrással, Lecsóval, Tóth Tibivel (menedzser), Lovasi szüleivel. A tévés azt mondta, Lovasi apja szépen lassan melegedett bele a sztorikba a konyhaasztal mellett. Innen a könyv kortörténet-vonala. Lovasi arról mesélt, hogy apjával nem voltak igazán jóban. Huszonévesen elvitte kocsmázni, mármint a fiú az apát („én fizettem, imádta”) és helyre, mellérendelt viszonyba billent a dolog.

„Nem, a papa nem bolond, csak néha fura”

Lovasi sztorijai, ez volt az este lényege. A híres ember mesél. Elmondta, mi kellett a Bandi a hegyrőlhöz (összepakolni a családot), miért vettek fel egy számot Szabó Attilával egy stúdió vécéjében („olvastam, hogy a producereknek váratlan ötleteik vannak, gondoltam nekem is lesz”), hogyan égtek először a Kiscsillaggal („erőtlen nyöszörgésbe fulladt az első országos premier”), hogyan ismerte meg Lecsót („ki volt festve a szemük és rugdosták egymást”). Egy ponton Lovasi azt is mondta, miután túl van pár sötét éven, most átlátszóan szeretne élni.Az egyik legjobban sikerült sztori arról szól, hogy tényleg majdnem lekéste a Sziget búcsúkoncertet. Hévvel ment ki, a tömeggel együtt, miután úszott egy jót. Lecsó arról számolt be, hogyan szondáztattak meg egy koncentről hazafelé. Mikor a rendőr kérdezte, milyen zenekarban játszanak, biztosra ment és azt mondta, a Kispál és a Borzban. A rendőr erre közölte, hogy marhára unja már ezeket a három szavas alternatív zenekarokat, egyet szeret csak, a Pál Utcai Fiúkat. Horváth Gergely megjegyezte, hogy a rock and roll sztárokról írt könyveknél problémás lehet az emlékezés, Keith Richardsnak például kimaradt a hetvenes évek (Anthony Kiedisnek bezzeg minden megvolt a Scar Tissue-ban). Lovasi nem nosztalgiázós, de most négyszáz oldalnyi szöveg kijött. Nem szeret sokat inni meg cigizni, az LSD-t is csak véletlenül próbálta ki (LA: „Ez benne van a könyvben?” LB: „Hülye vagy, ezt kihagytuk?”). Kispál Andrásról azt mondta, ő a szotyola-kakaó-energiaital szentháromsággal maradt életben.


-


Izgága, szemüveges csávó

Felmerült a logikus kérdés, hogy mennyire volt mindez terápia Lovasi számára. Azt mondta, átgondolt ezt-azt. Az idén nyáron kezdődő Kispál-újrázással, egy friss Kiscsillag-lemezzel és készülő szólóval van mit. Elhangzott a könyv hátán kiemelt, önironikus gondolat is, miszerint Lovasi nem jó arc. Ez persze totálisan tök mindegy a közönségnek. „Ha engem kérdeznek, biztos nem haverkodnék magammal, ezt szögezzük le elöljáróban. Sokszor idegesítő fasz vagyok. Az izgága, szemüveges csávó a szomszéd asztaltól, aki hangosan okoskodik, és mindenről van véleménye. Megvan? Ezt a megnyerő karakterrajzot azért skicceltem fel a legelején, mert ez az én sztorim, vállalom az összes hibájával, hülyeségével, torzulásával és korlátjával együtt. Lelkem rajta.” Ezen a ponton mesélt a Rátgéber László-féle meghatározásról is, ami mindent összefoglal. Mit gondolt mikor megismerte Lovasit? Hogy egy antipatikus, szemüveges köcsög. Azóta igazán jóbarátok lettek. És most mit gondol? Ugyanazt.