Lenne egy megoldás a kürtőskalács-háború elkerülésére

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztõség / Mészáros János / MTI Zrt. Fotószerkesztõség / Mészáros János

-

Az RMDSZ szenátora és a Kovászna megyei tanács elnöke is úgy véli: a román és a magyar államnak közösen kellene kérnie az uniós eredetvédelmi megjelölést.


Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátusi frakcióvezetője szerint Magyarországnak és Romániának közösen kellene kérnie a kürtőskalács európai védelmét – írta az RMDSZ hírlevele pénteken. A szenátor szerint az elmúlt napokban személyes beszélgetést folytatott Achim Irimescu mezőgazdasági miniszterrel, és felrótta neki azt a múlt heti nyilatkozatát, mely szerint a kürtőskalács egy erdélyi román asszony találmánya lenne.

„Beszélgetésünk során a miniszter cáfolta, hogy ő ilyet állított volna, mi több, elmondása szerint ő pontosan azt hangsúlyozta: mivel a kürtőskalács Erdélyből származik, Romániának joga van kérni annak európai uniós bejegyzését. Lévén, hogy a miniszter is elismeri, hogy a kürtőskalács nem román termék, úgy gondolom, az egyetlen megoldás az lehet, ha a kürtőskalács márkanév levédését Románia és Magyarország közösen kérvényezi Brüsszelben” – idézte Tánczos Barnát a hírlevél.

Achim Irimescu március 15-én nyilatkozott arról, hogy Románia le akarja védetni a kürtőskalácsot oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként (PGI). A hírügynökség szó szerint idézte a miniszter nyilatkozatát, mely szerint: „a kürtőskalács egy olyan román termék, melyről 1784-ben leírták, hogy egy román nemzetiségű, de magyar állampolgárságú erdélyi asszony készítette”.

Tánczos Barna arról is írt, hogy a napokban Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke egyeztetett a témában Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettessel és Fazakas Sándor földművelésügyi miniszterrel, és ő is hasonló javaslatot fogalmazott meg, amelyre a magyar kormány képviselői részéről pozitív visszajelzést kapott.