Lengyelországba vitték Kijevből Grúzia hontalan egykori elnökét

Fotó: MTI/EPA / Sztyepan Franko

-

Őrizetbe vették és kitoloncolták Ukrajnából Miheil Szaakasvilit. Az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök megérkezett Lengyelországba.


Ukrajna szerint Miheil Szaakasvili jogellenesen tartózkodott az országban, ezért visszaszállították oda, ahonnan megérkezett. A hontalanná lett politikus tavaly szeptember hívei kíséretében lépte át az ukrán-lengyel határt, iratai már akkor sem voltak.

Hétfőn Szaakasvilit pártja, az Új Erők Mozgalma kijevi irodája mellett, egy étteremben fogták el. Az álarcos fegyveresek ukrán határőrök voltak, akik az elfogott politikust kisbusszal a Boriszpil repülőtérre hurcolták. Az incidensről videó is készült.A 49 éves politikust egy charterjárattal vitték Lengyelországba. Távozásáról még az ukrán elnök tanácsadója, a védelmi miniszter munkatársa, Jurij Birjukov is beszámolta. A Facebookon azt írta, Szaakasvili "már elrepült az országból".

A lengyel határőrség közleményében azt írta: "figyelembe véve azt a tényt, hogy Miheil Szaakasvili az Európai Unió egyik tagországa állampolgárának a férje, az ukrán fél kérvényét pozitívan bírálták el". A lengyelektől az ukrán migrációs szolgálat kérte, hogy fogadják vissza a volt grúz elnököt.


Összecsapás

Szaakasvili Viktor Janukovics oroszbarát elnök bukása után telepedett le Ukrajnában, és 2015-2016-ban Odessza megye kormányzója volt. Ám Petro Porosenko szövetségeséből az ukrán elnök ádáz ellenfele lett, és korrupcióval vádolta. Júliusban Porosenko megfosztotta ukrán állampolgárságától, amelyet 2015-ben adományozott neki. Grúz állampolgárságát akkor veszítette el, amikor az ukránt felvette. Porosenko lépése jogilag megkérdőjelezhető, mert hontalanná tette politikai ellenfelét.Szaakasvili kilenc éven át, 2013-ig volt Grúzia elnöke. Bukása után elmenekült a felelősségre vonás elől. Volt hazájában a bíróság nemrég távollétében háromévi börtönre ítélte hivatali hatalommal való visszaélés miatt. Ukrajnában azzal vádolják, hogy azt a bűnszervezetet támogatja, amely orosz pénzből az ukrán államfő elleni kísérelt meg puccsot.

Szaakasvili 2017 decemberében Kijevben őrizetbe vették, ám hívei tiltakozásának köszönhetően sikerült megszöknie. Holland felesége és két fia Hollandiában élnek. A holland külügyminisztérium decemberben közölte, hogy kész befogadni, ha úgy dönt, hogy elhagyja Ukrajnát. Deportálása után Szaakasvili telefonon jelentkezett Varsóból – mondta bizalmasa, David Szakvarelidze.