Lengyelország nem adja ki a liliomtiprással vádolt Polanskit

Forrás: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

A döntés ellenére még nem biztos, hogy az Oscar-díjas rendező megússza az 1977 óta húzódó ügyet. Az új lengyel kormányban ugyanis vannak, akik nem mentenék fel csak azért, mert híres.


Egy krakkói bíróság elutasította pénteken, hogy kiadják az Egyesült Államoknak a kiskorú megrontásával vádolt Roman Polanski filmrendezőt – írja a lengyel rádió angol nyelvű honlapja. Az Oscar-díjas rendező nem várta meg az ítélethirdetést, egy órával korábban magángépen Franciaországba repült.

Az ítélet ellenére ugyanakkor a lengyel igazságügy-miniszternek még lenne joga elrendelni a kiadatást. A vasárnapi választásokon győztes, konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője, Jarosław Kaczyński már utalt rá, hogy nem kellene felmenteni a felelősség alól csak azért, mert híres filmrendező. Ha valóban ilyen álláspontra helyezkedik a hamarosan felálló kormány, veszélybe kerülhet Polanski következő filmjének tervezett, lengyelországi forgatása.

A Los Angeles-i ügyészség azzal vádolja Polanskit, hogy 1977-ben szexuális kapcsolata volt egy akkor 13 éves, leitatott és bedrogozott lánnyal. A rendező akkor elhagyta az országot, mielőtt ítélet születhetett volna az ügyében, és Franciaországban telepedett le. 2009-ben Svájcban viszont letartóztatták, miután az amerikai hatóságok kiadatási kérelmet nyújtottak be az ügyében. Több hónapot töltött házi őrizetben, de végül nem adták ki.