Lengyelek is szolgálnak az ISIS-ben

Forrás: DOD

-

Több, főként Nyugat-Európában élő lengyelt is toborozhatott soraiba az Iszlám Állam (ISIS) – írta kedden a Rzeczpospolita című lengyel napilap szakértői véleményt is idézve, amely szerint a terrorszervezet a vallási szektákéhoz hasonló módszereket használ európai híveinek beszervezéséhez.


A független jobboldali lengyel lap a terrorellenes harc egyik szakértőjét, Krzysztof Liedelt szólaltatta meg, aki elmondta: lengyel titkosszolgálati források szerint az ISIS eddig tizenvalahány, az Europol becslései szerint pedig mintegy 40 lengyel állampolgárságú, illetve „Lengyelországhoz kötődő” személyt verbuválhatott.

A lap ezzel összefüggésben beszámolt többek között egy 23 éves, a norvég hatóságok által nemrég Varsónak átadott, jelenleg őrizetben tartott lengyel nemzetiségű feltételezett dzsihadista esetéről.

Liedel az ISIS által Európában alkalmazott indoktrinációs stratégiára figyelmeztetett, mely a média, a internet, valamint az itt tevékenykedő egyes imámok révén mindenekelőtt a lelki problémákkal küszködő egyénekre, illetve a fiatalokra próbál befolyással lenni.

Az ISIS propagandarendszerét „emberek százai alkotják, feladatuk az emberek radikalizálása” – mondta el Liedel, hozzátéve: Európában, ahol szólásszabadság uralkodik, ezek az emberek sok esetben „nehezen elítélhetőek, hiszen a publikációikat, nyilatkozataikat gyakran törvényesnek tartják”.

„Az ISIS a radikalizálás folyamatában mindenféle, a befolyásolás szempontjából lényeges elemet felhasznál” – mondta a szakértő, hozzátéve: nem véletlen, hogy az utóbbi időben végrehajtott nyugat-európai terrortámadások elkövetői „pszichésen zavart személyiségek” voltak.

Mivel a terrorszervezetek beszervezési módszerei „szinte ugyanolyanok, mint a szektákéi”, a lengyelországi körülmények között a terrorizmus megelőzésében a szekta elleni harc elemeit is alkalmazni lehetne – vélte a szakértő, rámutatva a Lengyelországban a 90-es években felbukkanó vallási szekták sikeres visszaszorítására. Liedel ugyanakkor kulcsfontosságúnak nevezte az ISIS európai struktúráinak szétverését a terrorizmus elleni küzdelem során.