Lengyelek ezrei vonultak az utcára a teljes abortusztilalom ellen

-

Transzparensekkel a kezükben vonultak az utcára az emberek több városban is, és egyházellenes jelszavakat skandáltak.


Varsóban és több lengyelországi városban is a magzat védelméről szóló törvény szigorítása, azaz a tervbe vett teljes abortusztilalom ellen tüntettek. A szejm varsói székhelye előtt a TVN24 hírtelevízió szerint több ezren, Krakkóban mintegy kétezren gyűltek össze. A tüntetők egyebek között az Abortálni a kormányt feliratú transzparenseket tartanak a kezükben és egyházellenes jelszavakat is skandáltak.A tüntetők arra is reagálnak, hogy a lengyelországi életvédő egyesületek nemrégiben kidolgoztak egy törvényjavaslatot, mely teljességgel tiltaná a terhességmegszakítást, ugyanakkor a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana.


Beata Szydlo kormányfő csütörtökön közölte, hogy ő személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el az ügyben szavazási pártfegyelmet. Hasonló állásponton van Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is. A lengyel házelnöknek átnyújtott, de általa még be nem jegyzett törvényjavaslat parlamenti előterjesztéséhez 100 ezer aláírás szükséges, ezeket várhatóan a napokban kezdik el gyűjteni.

A szigorítás mellett megszólalók azzal érvelnek: nem szabad tönkretenni az emberi életet, mely a fogantatással kezdődik, és csak a természetesen bekövetkezett halállal ér véget. Életvédők egy része azonban nem ért egyet a törvényjavaslat azon előírásával, mely büntetést feltételez a terhességmegszakításon túleső nők számára.

A lengyelországi templomokban a szentmiséken a lengyel püspöki kar felhívását olvasták fel, mely az ötödik parancsolatra (Ne ölj!) hivatkozva a terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazza.