Lengyel rendszáma van a berlini halálkamionnak

Fotó: ANADOLU AGENCY / Cuneyt Karadag

-

Délután megszakadt a kapcsolat a sofőrrel.


A rendőrség szerint lengyel rendszáma van annak a teherautónak, amellyel Berlinben a tömegbe hajtottak. A kamion egy lengyel fuvarozó cégé. A cég szerint a kamion Berlinbe tartott, és délután hagyta el Lengyelországot.

A sofőrrel délután 4 körül megszakadt a kapcsolat. Elképzelhető, hogy a teherautót útközben elrabolták – írja a Guardian.A gdanski cég tulajdonosa, Ariel Zurawszki azt mondta, hogy unokatestvére utazott a kamionnal, és Berlinben akarta tölteni az éjszakát. Zurawszki el sem tudja képzelni, hogy a 15 éve sofőrködő rokona okozta volna a balesetet.


Ez nem az én gépkocsivezetőm. Ő ezt nem tehette

– mondta Zurawszki, aki szerint a 130 kilós férfi aligha oldhatott kereket a tömegben a gázolás után.


Ellentmondó információ

Az MTI jelentése szerint a vállalkozó azt mondta: Olaszországból szállított árut Berlinbe – ez ellentmond a Guardian értesülésének, hogy Lengyelországból indult volna a német fővárosba. Ugyanakkor a lap német forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a kamionnak volt egy utasa is, ő az egyik halálos áldozat lehet. Kiléte egyelőre ismeretlen.

A lengyel vállalkozó azt mondta, hogy a kamionnak a tervek szerint Berlinben kellett maradnia, mert a kirakodását kedd reggelre halasztották.

Zurawszki szerint a német rendőrség már kapcsolatba lépett vele.


Ne menjenek oda

A kamion a berlini Breitscheidplatzon lévő karácsonyi vásárba hajtott, a támadásban 9 ember meghalt, 50 megsebesült. A rendőrség a közelben őrizetbe vett egy gyanúsítottat, de még nem tudni, hogy ő vezette-e a kamiont.

A rendőrség azt kérte a helyiektől, hogy kerüljék el a helyszínt, és ne publikáljanak a neten felvételeket az incidensről.