Lengyel orvosokat vesztegethetett meg egy brit gyógyszeripari cég

Fotó: Getty Images/Thikstock/Vadkerti Dávid

-

Bűnügyi vizsgálat indul Lengyelországban a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari csoport ellen, amely a hatósági gyanú szerint lengyel orvosokat kenőpénzzel ösztönzött egyik asztmagyógyszerének terjesztésére - számolt be hétfőn a BBC.


A brit közszolgálati televízió riportfilmjének előzetese szerint Lengyelországban eddig tizenegy orvos és a GSK egyik regionális igazgatója ellen emeltek vádat korrupció gyanújával. A BBC szerint, ha a vádak bizonyítást nyernek, akkor az érintett gyógyszergyártók a brit és az amerikai korrupcióellenes törvényeket is megsérthették, mivel mindkét ország tiltja a területén tevékenykedő vállalatoknak más országok állami alkalmazottainak megvesztegetését.

A GSK egyik volt lengyelországi értékesítési képviselője a BBC riportfilmjében kijelentette, hogy „a képlet egyszerű: fizetünk az orvosoknak, ők pedig felírják a gyógyszereinket (...) Ha nem fizetünk az orvosoknak, nem írják fel a  gyógyszereinket". A BBC beszámolója szerint a lodzi ügyészség bizonyítékokat talált arra, hogy a GSK tucatnál is több lengyelországi egészségügyi intézményben fizetett kenőpénzeket orvosoknak, akik ugyanakkor nem végeztek „betegtájékoztató tevékenységet”.

A BBC-hez eljuttatott nyilatkozatában a GSK azonban azt közölte, hogy Lengyelországban a légzőszervi megbetegedések „diagnosztikájának minőségjavítására” orvosi továbbképző programot folytatott, és e tevékenységet a céggel aláírt szerződések alapján, fizetség ellenében „egészségügyi specialisták” végezték. A közlemény szerint a vállalat egy alkalmazott esetében szerzett tudomást „nem megfelelő kommunikációról”; az illetőt fegyelmi eljárás keretében „elmarasztalták”.

A GSK két éve 3 milliárd dollár bírságot fizetett az Egyesült Államokban két gyógyszerének hatósági jóváhagyás nélküli terjesztése és gyógyszerbiztonsági adatok elhallgatása miatt. Ez volt minden idők legnagyobb bírsága, amelyet gyógyszeripari cégre Amerikában kiróttak. A cég részvénye hétfőn 1,3 százalék körüli veszteségben járt a Londoni Értéktőzsdén. A fő árfolyamindex, a FTSE-100, amelyben a Glaxo papírja szerepel, ugyanekkor 0,8 százalék körüli mínuszban volt.