Lengyel László mégsem a Gyurcsány-ellenes összeesküvők vezére

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Gyurcsány szerint baloldali pártok egy titkos királycsinálóval esküdtek össze ellene. Lengyel László a vádat sem érti.


A volt kormányfő hétvégi évértékelőjében beszélt arról, hogy a baloldali pártok és egy rejtélyes „királycsináló” szövetkezett ellene. Később a Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt közölte: e „királycsináló” Lengyel László, a Gazdaságkutató Zrt. vezetője, közíró. A gyurcsányi vád szerint Lengyel a DK uniós parlamenti képviselőjével, Niedermüller Péterrel szövetkezett arra, hogy elmozdítsák a DK elnökét, így gördítve el a személye jelentette akadályt a baloldali összefogás útjából.

A szocialisták kormányfőjelöltje, Botka László ugyanis korábban bejelentette: nem fog olyan közös listát vezetni, amelyen szerepel Gyurcsány Ferenc. Erre válaszul a DK közölte: önálló országos listával vágnak neki a jövő évi választásnak.

Az atv.hu megkeresésére Lengyel László elismerte, hogy beszélt Niedermüller Péterrel, de „onnantól kezdve semmi sem igaz, ami ezzel összefüggésben elhangzott”. A Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója már magát a bűnt sem érti, amivel vádolják. Szerinte a DK uniós képviselője nem tehet róla, hogy belerángatták „ebbe a hülyeségbe”, és sajnálja Niedermüllert, hogy „rossz társaságba keveredett”.

Lengyel László ugyanazt gondolja Gyurcsány Ferenc közéleti szerepéről, mint tíz évvel ezelőtt, jelesül, hogy már régen el kellett volna tűnnie a politika színpadáról, pártja és szavazói ugyanakkor továbbra is fontos részei a baloldali politikának. Mint az elnök-vezérigazgató mondja, semmiféle szervezkedésnek vagy szétverési kísérletnek nem része, és nem érti, hogy ha a DK tárgyalni akar Botkával, miért nem teszi.