Lengyel amatőr csillagászok bukkantak egy új üstökösre

Fotó: VS.hu / Borovszky Péter -Kozma Zsuzsi

-

A Naprendszer egy új üstökösét fedezték fel lengyel amatőr csillagászok. A C/2015 F2 - Polonia elnevezésű égitest a negyedik olyan üstökös a második világháború óta, amelyet lengyelek észleltek a Földről végzett megfigyeléseik során.


A szabad szemmel nem látható, mintegy 17 magnitúdójú üstökös jelenleg a déli féltekéről észlelhető, a csillagászok feltételezései szerint azonban néhány hónap múlva a térségünkből is láthatjuk majd az égitestet amatőr távcsövek segítségével – közölte vasárnap az onet.pl lengyel hírportál.


A négy amatőr csillagász – egy vállalkozó, egy orvos és két diák – hétfőn figyelt fel az üstökösre a Polonia nevű magán-csillagvizsgálóban. A csillagvizsgáló műszereit tavaly decemberben állították fel Chilében, az Atacama sivatagban, San Pedro de Atacama város közelében.

Miután a felfedezést más csillagászok más országokban végzett vizsgálatok során megerősítették, az égitestet pénteken hivatalosan is bejegyezte a Nemzetközi Csillagászati Unió. Mivel az üstökös neve legfeljebb három felfedező nevéből állhat, a csillagászok – Marcin Gedek, Michal Kusiak, Rafal Reszelewski és Michal Zolnowski – úgy döntöttek, az égitestet megfigyelőközpontjuk után Poloniának nevezik el. Ezzel hazájukra, Lengyelországra is utal az új üstökös neve.