Lenácizta a jordániai király az Iszlám Államot

Forrás: AFP

-

II. Abdalláh az Európai Parlament plenáris ülésén beszélt a befogadó társadalmakról is.


A hásimita uralkodó szerint a Szíria keleti, illetve Irak északi térségében pusztító, magát Iszlám Államként emlegető szervezet „a gyűlöletre alapozott terjeszkedő ideológiát" vall, és ekként a nácikkal rokonítható. A király dicsérte Európa elszántságát, ami egyebek közt a januári párizsi merényletek nyomán is megmutatkozott, és együttműködésre szólított fel az iszlamista erőszakkal szemben.


II. Abdalláh, aki részt vett a Charlie Hebdo legyilkolt karikaturistáiról való megemlékezésen, bírálattal is illette a Mohamed prófétát ábrázoló gúnyrajzok közzétételét. Kiemelte, hogy az európai kormányoknak a kölcsönös tiszteletet és a befogadó társadalmat kell elősegíteniük.


Mások hitének a megsértése nem visz előre

– mondta. Szerinte Európa fontos szerepet játszhat az iszlamofóbia terjedésének megállításában.


II. Abdalláh kitért arra is, hogy a palesztin-izraeli megbékélési erőfeszítések kudarca egyre több iszlámista harcos toborzására ösztönzi a szélsőségeseket Európában és a világ más térségeiben. Holtpontra jutott a közel-keleti békefolyamat - állapította meg. A fejlemények - tette hozzá - nagyon veszélyes üzenetet hordoznak, mert megingatják azt a meggyőződést, hogy a konfliktusokat nem erőszakkal, hanem politikai eszközökkel kell és lehet megoldani.