Lemondott övéről a kokainozó világbajnok bunyós

Fotó: Bongarts / Lars Baron

-

Tyson Fury azonnali hatállyal lemondott a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Bokszvilágszervezet (WBO) világbajnoki címéről – közölte a nehézsúlyú profi ökölvívó istállója csütörtök hajnalban. A brit profi bokszért felelős szervezet (BBBC) néhány órával a bejelentés után felfüggesztette Fury versenyzői licencét.


A Hennessy Sports közleménye szerint a 28 éves brit sportoló úgy érzi, a lemondás az egyetlen helyes lépés, és azért döntött így, hogy a felépülésére tudjon koncentrálni. Fury szerint az szolgálja a boksz érdekeit, ha a világbajnoki címek aktívak maradnak, ő pedig hagyja, hogy mások küzdjenek meg a gazdátlanná vált övekért. Az ökölvívóról október elsején olyan hírek jelentek meg, hogy doppingolt, ezért kellett másodjára is elhalasztani az ukrán Volodimir Klicsko elleni címmérkőzésének visszavágóját.

Az október 29-re tervezett mérkőzést rossz mentális állapotára hivatkozva mondta le a bokszoló, de később kiderült, kokaint találtak a szervezetében. A botrány nyomán Fury október 3-án bejelentette, hogy visszavonul, néhány órával később azonban közölte, hogy meggondolta magát. Rá két nappal a Rolling Stone magazinnak arról beszélt, hogy mániás depressziója miatt iszik és kokainozik. Mint mondta, gondjai enyhítésére használ tudatmódosító szert, ugyanakkor teljesítményfokozót sosem szedett.

„A ringben nyertem el ezeket a címeket, és azt hiszem, ott is kéne elveszniük, de jelenleg képtelen vagyok megvédeni őket, így azt a nehéz döntést hoztam, hogy hivatalosan lemondok nagybecsű világbajnoki címeimről” – fogalmazott a bokszoló. „A legjobbakat kívánom a versenytársaknak, én pedig nekivágok egy újabb nagy erőpróbának, amelyben – csakúgy, mint Klicsko ellen – tudom, hogy győzedelmeskedni fogok” – tette hozzá. A BBBC ezek után csütörtök délelőtt határozott Fury versenyzési jogának felfüggesztéséről. Robert Smithnek, a szervezet főtitkárának indoklása szerint Fury licencét az ügyében zajló vizsgálat, illetve egészségi gondjai miatt függesztették fel.

Tyson Fury tavaly novemberben nagy meglepetésre, egyhangú pontozással győzte le Düsseldorfban ukrán ellenfelét, aki így 2004 áprilisa után először kapott ki, és több mint kilenc év elteltével veszítette el világbajnoki címeit. A profik között százszázalékos mérleggel álló brit (25 győzelem, 18 KO) azóta nem lépett szorítóba.

Fury edzője – a nagybátyja – azt mondta: biztos abban, hogy unokaöccse vissza fog térni, és visszaszerzi, ami jog szerint az övé.