Lemondott Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Megalázó helyzetbe került Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján, azt mondja, semmit nem követett el ellene vagy a magyar úszás ellen.


Kiss lemondásának oka hátterében Hosszú Katinka ügye áll, aki szerdán nyilvánosan széttépte a Magyar Úszó Szövetség szerződéstervezetét, amelyben 12 millió forintot ajánlanak neki az idei felkészülésre. Hosszú állítja, ezzel el akarják hallgattatni, mert ő nem pénzt akar, hanem azt, hogy a szövetség végezze a dolgát, biztosítsa az elméleti és technikai hátteret a többi úszó számára.


Kiss László a sajtótájékoztatón megalázó helyzetbe került, miután nem tudott beszélni Hosszú Katinkával, aki korábban az edzéseken is rendre visszautasította.

„Én jóindulattal voltam irántuk, semmit sem követtem el sem Hosszúékkal szemben, sem a magyar úszás ellen, hogy ilyen elbánást érdemeljek, mint amilyenben a médiaeseményen részem volt” - jelentette ki. Hosszú faképnél hagyta a hozzá igyekvő 75 éves edzőt. „Méltatlan ez az egész” – folytatta Kiss. – Korábban négy olimpiáról is aranyéremmel térhettem haza úszóink jóvoltából, és azt kívánom, hogy Hosszú Katinkáék is éljék át ezt a boldogságot a riói olimpián, amelyen én már nem leszek ott, mert ezennel lemondok kapitányi tisztemről.”

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke nem fogadta el Kiss lemondását, mint az M4 televíziónak elmondta, abban maradtak, hogy hétfőn ismét beszélnek a kérdésről.

A kapitány még szerdán azt mondta a VS-nek, „október óta folyamatosan próbálok kapcsolatba lépni Katinkáékkal – sikertelenül. Ha lementem az uszodába, amikor edzést tartottak, akkor sem tudtam velük beszélni, mert Shane rendre azzal jött, hogy ne zavarjam meg az edzést.”

A kapitány akkor hozzátette, hogy „sürgősen meg kellene beszélni, hogy mikor és hová akarnak edzőtáborba menni, mikor akar kiutazni Rióba, illetve, hogy milyen számokban számíthatunk rá a váltókban. Annyira nem szaladnék előre, hogy ennek az ügynek milyen hatása lehet Katinka olimpiai szereplésére. Mindenkinek az a célja, hogy ne fajuljanak idáig a dolgok, de ezeket a kérdéseket a lehető leggyorsabban tisztázni kell.”


Kiss László 1954-ben a Fradiban kezdett el úszni, később a Spartacus és a Honvéd versenyzője volt. 25 évesen visszavonult, főállású edző lett. Dolgozott az öttusa-válogatott úszóedzőjeként is, de a legnagyobb sikereket a női úszókkal érte el: Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes a tanítványa volt, de Czene Attila ugyancsak az ő kapitánysága alatt nyert olimpiai aranyérmet.