Lemondott Hende Csaba

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A miniszter a nemzetbiztonsági kabinet ülése után döntött így, Orbán Viktor elfogadta. Aztán Simicskó Istvánt kérte fel a miniszteri feladatok ellátására.


Lemondott Hende Csaba honvédelmi miniszter - közölte Kormányzati Információs Központ hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint hétfőn ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról.

A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott.

A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására. Simicskó a Népszabadságnak azt mondta, nagy megtiszteltetésnek és nagy feladatnak érzi a felkérést, és „legfontosabb a magyar emberek biztonsága”. Hozzátette: ma, a felkérésekor értesült a személycseréről.

A hadtudományi végzettséggel is rendelkező, 2010 és 2012 között a honvédelmi tárca parlamenti államtitkári posztját is betöltő Simicskó István véglegesen akkor lehet miniszter, ha a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök kinevezi.

A VS.hu érdeklődésére magas rangú minisztériumi és a kormányzati munkára rálátó forrásaink azt mondták, meglepte őket Hende lemondásának híre, erről előzetesen semmit sem tudtak.

Lapunknak több illetékes forrás is arra utalt, amikor Hende Csaba lemondásáról kérdeztük, hogy mivel a biztonsági kabinet ülése után döntött a miniszter, minden bizonnyal az lehet a lemondás oka, hogy a határzár nem lesz kész akkorra és olyan minőségben, mint a miniszterelnök elvárta. Erről bővebben itt olvashat.


Hende Csaba életútja

Az 55 éves Hende Csaba 2010-től töltötte be a honvédelmi miniszteri posztot. Az első Orbán-kormányban, 1998 és 2002 között az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, akkor még MDF-es politikusként.

Az 1984-től Szombathelyen ügyvédként dolgozó Hende Csaba 1988 novemberében kezdett politizálni a Magyar Demokrata Fórumban. 1993-tól a párt országos etikai biztosa, 1996-tól elnökségi tagja, 2000-től alelnöke. 2004-ben az MDF balra tolódása miatt kilépett a pártból, és az Orbán Viktor által útjukra indított polgári körök országos koordinátora lett 2005-ig.

Közben 2002-től országos listán, 2006-tól Szombathely egyéni képviselőjeként az Országgyűlés tagja, 2004 és 2010 között az Országgyűlés jegyzői tisztét is betöltötte.


A leendő honvédelmi miniszter mestere a harcművészetnek


Az utódjelölt: Simicskó István

Simicskó István 1961. november 29-én született Tiszalökön. 1985-ben a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán kereskedelmi üzemgazdász diplomát, 1997-ben az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében jogi szakokleveles közgazdász, 2002-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán jogi diplomát szerzett. 2009-ben a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen PhD fokozatot szerzett hadtudományból, 2010 óta Nemzeti Közszolgálati Egyetem főiskolai tanára. Nem mellesleg harcművész, a kungfu egy ágát, a Wing Tsunt műveli (lásd a fenti képet és az alábbi videót).

1991-től a KDNP tagja, 1994 és 1996 között az országos elnökség tagja volt. 1996-tól a Fideszben politizált, 2001-től a Fidesz országos választmányának alelnöke volt. 2006-tól a KDNP alelnöki tisztét tölti be. 1998 és 2006 között a Fidesz, 2006 óta a KDNP országgyűlési képviselője.

Simicskó István 2000 és 2002 között a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter politikai államtitkára, 2010-től 2012-ig a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára volt. 2012-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős államtitkárává nevezték ki. A 2014-ben felálló harmadik Orbán-kormányban Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője ismét felkérte sportért felelős államtitkárnak.